Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Походът на книгите и маратонът на четенето

Снимка: @BulgarianBookAssociation

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2-ри април от 1967 г. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Денят е повод и за началото на две инициативи в България – „Походът на книгите“ и „Маратонът на четенето“.

„Походът на книгите“ е инициатива, която се провежда за 11-а поредна година и ще продължи до 23-ти април. Цели да повиши грамотността и интереса на децата към четенето. В нея ще се включат известни личности – журналисти и политици, които ще почетат на децата откъси от приказки на живо или онлайн в различни училища и детски градини. Една от каузите на „Походът на книгите“ е намаляването на функционалната неграмотност, за което спомагат тенденциите на STEAM обучението.

„Маратонът на четенето“ се провежда за 17-и път и има за цел да утвърди библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Повече за двете инициативи може да научите от Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки“, в звуковия файл.

„Маратонът на четенето“ е кауза, която се стреми да насърчи организирането на различни събития в библиотеките в цялата страна, сред които едно от най-интересните е „нощ в библиотеката“, в която децата прекарват много време в библиотеката в четене и различни инициативи по подготвена програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Любомир Попйорданов в Ковачевица

Любомир Попйорданов е юрист по професия. Известен е като алпинист и планинар, граждански активист, предприемач. Започва да рисува през 1974 г., а в едно интервю казва за началото:  "Така и не съм взимал уроци, никакви. Впоследствие, когато се разбра, че няма да кандидатствам архитектура в УАСГ (не бях добър по математика, а и си трябваха уроци по..

публикувано на 01.08.24 в 18:00

Започва джаз фестивалът "Д-р Емил Илиев" в Боровец

За трета година между 2 и 7 август Международният джаз фестивал се провежда на нова локация – курортния комплекс "Боровец" с любезното съдействие и финансова подкрепа на Община Самоков.  Отново екипът на Фестивала предлага интригуваща програма , като първата вечер на 2 август откриването е с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев и..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

Излезе монографичното изследване "Любов и Отечество" на Пламен Антов

Изследванията на Пламен Антов върху българската възрожденска литература и култура, събрани в книгата му "Любов и Отечество", се спират върху "механизмите, чрез които литературата, като националноидеологически "метаразказ", произвежда колективното (монументално) битие във вид на символна, собствено идеологическа "сянка" на историята".  Освен това..

публикувано на 01.08.24 в 16:39

Поглед към процесите на прехода

"Екологии на прехода" се нарича изложбата на Николас Кисич Агире, Катарина Бюрин, Сам Гантус, Елица Коева, Манар Мурси, която се открива днес в галерия Swimming Pool от 18.30 часа. Тя е част от поредица инициативи на Off-site – изследователски колектив, основан през 2020 г. от Борислав Ангелов, Полин Шонгов и Мая Шопова.  Събитието насочва..

публикувано на 01.08.24 в 16:35

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември.  В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев,..

публикувано на 01.08.24 в 14:30