Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Петков:

Над 2000 вида са с изместен ареал поради промените в климата

Отново се наблюдават рекордно високи емисии

Снимка: Rawpixel

Значително намаляване на използването на изкопаеми горива, увеличаване на горите и ограничаване на консумацията на месо, са само част от действията, които трябва да бъдат предприети, за да се задържи глобалното затопляне на 1,5 градуса по Целзий.

Според последния доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени ни остава все по-малко време. Възможностите да забавим процесите с глобалното затопляне стават все по-малко.

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Петков от платформата “Климатека“:

“В края на февруари излезе докладът, който разглежда въздействията на промените в климата върху обществото и екосистемите, докато преди два дни буквално излезе доклад, който разглежда възможностите за смекчаване на промените в климата. Последният доклад се основава на над 59 000 научни статии.

Все повече последствия върху климатичните промени се отдават на човешкото въздействие, такива се наблюдават във всички райони на света.

Счита се, че половината от населението на Земята е уязвимо на изменения на климата. Има и много негативни въздействия върху конкретни видове. Счита се, че над 2000 вида са с изместен ареал поради промените в климата и дори са регистрирани конкретни изчезвания на видове. Има отделни ключови рискове за различните региони на планетата, включително и за Европа.

При прагът от 1,5 градуса по целзий отново ще има негативни последствия от глобалното затопляне, но те ще бъдат по-лесни за управление. В момента светът се насочва по-скоро към затопляне от 3 градуса на базата на сегашните политически ангажименти.


След пандемията от Covid и временното намаляване на емисии през 2020 г. отново се наблюдават рекордно високи емисии. Целта от 1,5 градуса става все по-трудно достижима. Не е невъзможно, но са необходими близо 50% редукции на емисиите до 2030 г. Практически е  необходим пълен отказ от въглища, редукция на използването на нефт със 60%, а на газ със 70.“

След ограничаване на доставките на газ от Русия

“Напълно възможно е временно да имаме завръщането към въглищата, което ще бъде крачка назад.“

В България

“В последните години поради деиндустриализацията и намаляването на населението имаме намаление в абсолютно число на въглеродните емисии, което е нещо положително, но по отношение на дела на ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници) все още има какво да се желае.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никулден: Какво ни препоръчва Иван Звездев?

Шеф готвач Иван Звездев се включи директно от Бургас и сподели някои вкусни и лесни рецепти за Никулденската трапеза по време на участието си в предаването "Нашият ден". Тази традиционна трапеза, честваща свети Николай, покровител на моряците и риболовците, е момент за семейно събиране и наслаждаване на вкусни ястия. Един от най-лесните..

обновено на 06.12.23 в 13:37
Снимката е илюстративна

Ракът на ендометриума – злокачествено, но лечимо заболяване

Пет българки всеки ден се разболяват от най-често срещаното онко-гинекологично заболяване – рак на ендометриума . От 1 декември 2023 г. се повеждат безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология "Майчин дом". Те ще продължат до 31 януари 2024 г...

публикувано на 06.12.23 в 13:15
Милка Василева

Как България ще се справи с недостига на медицински сестри и акушерки?

В страната не достигат близо 17 000 медицински сестри. Няма област в стра на та, в която  медицински те  сестри  да са достатъчни, като само в София са необходими още  на д 2500, а в Пловдив те са  на д 1400. Това сочат данните от проучване на  Съвета за икономически а на лизи към Министерския съвет. "Недостигът е много..

публикувано на 06.12.23 в 12:25
Илюстративна снимка

Станислав Почекански за бюджета за култура: Не искаме чудо, а да бъдем чути!

Синдикатите в сектора на културата в България изразиха своето недоволство по отношение на ниските бюджети за културната сфера, обединявайки се в национален протест под лозунга "Народ без култура е народ без бъдеще!". Пореден протест на работещи в сферата на културата Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към..

обновено на 06.12.23 в 12:02
Проф. Петко Салчев

Здравеопазването е играчка в ръцете на управляващите

"Оказва се, че здравеопазването е играчка в ръцете на политиците , които искат да го управляват, но не искат да носят отговорност." Това казва в интервю за програма "Христо Ботев"  проф. д-р Петко Салчев , бивш управител на НЗОК и професор по социална медицина и здравен мениджмънт. Бюджетът на НЗОК за 2024 г. възлиза на 8.1 млрд. лв...

публикувано на 06.12.23 в 11:55