Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Славкова, Сдружение “За земята“:

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Кои са митовете за изкопаемия газ

Снимка: Pixabay

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова, координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”.

"Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието изгаряне се генерират значителни количества парникови газове. По-притеснителното е, че в цялата му производствена верига се отделя мощният парников газ метан, който има много по-затоплящо действие за климата в краткосрочен план спрямо въглеродния диоскид.

Масово газът се представя като добра алтернатива на въглищата, но едно заместване на въглищата с газ значително ще увеличи емисиите на парникови газове, не бива да забравяме и социалните аспекти.

В една газова централа има значително по-малки работни места спрямо въглищните. Тук отново имаме здравни рискове за местните общности от изтичането на метан в цялата производствена верига.

Друг популярен мит е, че газът е преходно гориво. Тази мантра е изключително силно повтаряна от газовата индустрия. Може би наистина газът имаше такава преходна роля преди десетина години, но не и към настоящия момент.

Затова сме много против да се изграждат нови големи газови инфраструктурни обекти, особено с обществени средства, тъй като животът на такива инсталации е около 40-60 години, а икономическата логика е, че ще ги затворим след 10-15 г. Това ще бъде едно заключване на публични средства.

Трети мит е, че газът е евтин и достъпен като гориво. Още миналата година Международната енергийна агенция обяви слънчевата енергия за най-евтината за производство на електричество в световен мащаб.

От началото на 2020 г. насам ВЕИ не само запазиха цените си ниски, но и се наблюдаваше постоянно спадане на цените и на слънчевата, и на вятърната енергия.

Важно е да се отбележи, че при повече възобновяема енергия в енергийната система, ще се усеща по-леко покачване на цената на газа, каквото наблюдаваме в последните месеци."

Чуйте Радостина Славкова в звуковия файл.

Снимка: www.zazemiata.org, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54