Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радостина Славкова, Сдружение “За земята“:

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Кои са митовете за изкопаемия газ

Снимка: Pixabay

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова, координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”.

"Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието изгаряне се генерират значителни количества парникови газове. По-притеснителното е, че в цялата му производствена верига се отделя мощният парников газ метан, който има много по-затоплящо действие за климата в краткосрочен план спрямо въглеродния диоскид.

Масово газът се представя като добра алтернатива на въглищата, но едно заместване на въглищата с газ значително ще увеличи емисиите на парникови газове, не бива да забравяме и социалните аспекти.

В една газова централа има значително по-малки работни места спрямо въглищните. Тук отново имаме здравни рискове за местните общности от изтичането на метан в цялата производствена верига.

Друг популярен мит е, че газът е преходно гориво. Тази мантра е изключително силно повтаряна от газовата индустрия. Може би наистина газът имаше такава преходна роля преди десетина години, но не и към настоящия момент.

Затова сме много против да се изграждат нови големи газови инфраструктурни обекти, особено с обществени средства, тъй като животът на такива инсталации е около 40-60 години, а икономическата логика е, че ще ги затворим след 10-15 г. Това ще бъде едно заключване на публични средства.

Трети мит е, че газът е евтин и достъпен като гориво. Още миналата година Международната енергийна агенция обяви слънчевата енергия за най-евтината за производство на електричество в световен мащаб.

От началото на 2020 г. насам ВЕИ не само запазиха цените си ниски, но и се наблюдаваше постоянно спадане на цените и на слънчевата, и на вятърната енергия.

Важно е да се отбележи, че при повече възобновяема енергия в енергийната система, ще се усеща по-леко покачване на цената на газа, каквото наблюдаваме в последните месеци."

Чуйте Радостина Славкова в звуковия файл.

Снимка: www.zazemiata.org, Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Манчева: 23 години в радиото, защото си открил призванието си

По повод деня на българското радио в “Нашият ден“ срещаме слушателите и читателите на страницата ни с един радио-човек. 25 януари – Ден на българското радио  БНР на 87 години Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021 Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението..

публикувано на 25.01.22 в 14:00

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните? Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: “Здравното образование все още не се случва както трябва. В..

публикувано на 25.01.22 в 13:31

Връчват Наградата на германската икономика в България

Традиционно всяка година се връчва Наградата на германската икономика в България. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Целта на наградата е да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира..

публикувано на 25.01.22 в 10:13
Милен Митев

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата , която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио. 25 януари – Ден на българското радио Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните..

публикувано на 25.01.22 в 09:25

Музикантът овцевъд

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус. Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика,..

публикувано на 25.01.22 в 08:59
Подкасти от БНР