Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Антон Литвин:

Трагично е, че руснаците не искат да знаят истината

Антон Литвин
Снимка: Whitte Charles

Художникът Антон Литвин е един от основните организатори на голямото шествие, което се казва „Руснаци срещу Путин“ през миналата седмица на руснаци в Прага против войната в Украйна. Той живее и работи в Чехия отдавна и е организатор на фестивал на съвременната руска култура в чешката столица, на който гостуват обикновено опозиционно настроени срещу режима на Путин хора на изкуството. Шествието беше специално организирано за руснаците, които живеят в Прага и в Чехия. Досега руснаците се присъединяват към шествията, организирани от чехите или украинците и белорусите, но този път решават да го направят специално за руснаците и това е толкова важно, защото се получава най-голямото шествие организирано от руснаци в Европа, за да покаже на чехите настроенията на руснаците в Европа.

„В Чехия живеят 45 хиляди руснаци и тяхната позиция е абсолютно непозната. Чехите се страхуват и не разбират руската диаспора, което предизвиква тревога и опасения в чешкото общество. Затова ние решихме да отговорим направо на въпроса „Руснаци срещу Путин“, казва Антон Литвин, и да видим колко хора ще се съберат. По сметките на полицията са излезли близо 5 хиляди души и това е гигантска цифра, за Прага се получава че е излязъл всеки 4-ти руснак. Получава се, че опозиционно настроените руснаци в Прага са много, почти половината от всички.“

„Аз живея в Чехия от 2015 година и още през 2011-та почувствах, че в страната се разгръща реванш към връщане на Съветския съюз, съветското минало, съветския начин на живот, съветското тоталитарно управление и аз като човек, който е преживял половината от живота си там не исках такъв живот за своите деца и затова взехме решение, че трябва да заминем“, разказва Антон Литвин.

Той е правил няколко изложби като куратор в Центъра за съвременно изкуство в Прага. Организира и фестивал на съвременната руска култура, на който идват известни опозиционно настроени артисти. Литвин казва, че голяма част от интелигенцията напусна Русия от началото на войната, но художествената среда в чужбина не дава възможност за голяма реализация и затова много останаха там, много се вълнуват и всички поддържат Украйна и са против войната. Но проблемът е в това, че няма възможност да се правят в тази обстановка смели изложби, изявления и антивоенни произведения защото затова заплахата е затвор и присъда. А да сътрудничат с държавните институции като музеи и галерии вече е невъзможно и би се приело за съглашателство с фашисткия режим. Затова художниците в момента търсят възможности за работа и за изложби.

Литвин казва, че никой не може да разбере, че при наличието на интернет, въпреки някои ограничения в Русия на интернета, хората възприемат нещата, гледайки всекидневно пропагандата по телевизията. Но Путин от дълго време винаги повтаря, че интернет е сметище. И затова не всички вярват на това, което може да се открие в мрежата. В Русия интернет е главно за развлечение – да се гледат филми или някое разследване, свързано с Навални. Това е като част от забавлението вечер с чаша бира. А що се отнася до автентична информация, то в Русия телевизорът винаги е бил като член на семейството, работи от сутрин до вечер. И дори човек да е настроен критично, то в един момент пропагандата заема мястото на неговите собствени мисли. Но най-голямата трагедия е че руснаците не винаги имат необходимост от истината, казва Литвин. Повече от 80 процента от руснаците не притежават международен паспорт, не са напускали страната, не се интересуват какво става по света. Нямат свое мнение, нямат база за сравняване. Нямат свои впечатления от Европа, Америка и Англия и затова не са критично настроени към пропагандата и тя намира благоприятна почва там.

Сега Антон Литвин подготвя един проект с хуманитарна насоченост за преподаване на чешки език на децата на бежанците, които тръгват на есен на училище. „Странно е в момента да се говори за изкуство, казва художникът, но все пак аз направих антипутинска творба още през 2000 година, защото ми стана ясно че човек, който става президент и е от службите на ФСБ – всичко неминуемо ще свърши с терор и Гулаг. И край с демокрацията в Русия. И в този смисъл за мен като художник е изгодно, но не от материална гледна точка, да посоча само датата на някои от произведенията си, за да стане ясно, че те в някакъв смисъл са били пророчески по отношение на това, което става в момента.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10