Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кина Андреева:

Учебниците се променят, съвременните деца са различни

| обновено на 13.04.22 в 08:10
Снимка: Pixabay

Актуализирани ли са учебните помагала и учебници? Променят ли се учебниците и защо?

Темата коментира в “Нашият ден“ Кина Андреева, главен редактор в едно от най-големите издателства, специализирано в издаване на учебници и учебни помагала – “Просвета“:

“Учебниците се променят, защото са функция от учебните програми и ние нямаме голяма свобода да представим материала по различен начин от това, което е описано в програма, но въпреки всичко правим най-доброто, за да бъде интересно поднесено, защото съвременните деца са много различни. Опитваме се във всеки едни учебник да има интерактивност, да има повече задачи за проучване, така че детето през лични си опит да достигне до дадени изводи. Стремим се да се работи в групи и екипи, за да се създават и други качества у тях.

Много различна е и визията на новите учебници. В тях има много висококачествени илюстрации, също така и снимков материал, което прави учебника по-близък до детето. Дава много повече информация през различните сетива. Опитваме се да пречупваме материала през примери, свързани с нашата реалност, така че децата да имат усещането, че това, което изучават, не е самоцелно.

Много разчитаме и на технологиите, които включваме активно в нашето учебно съдържание и образователната платформа, в която има много интерактивни ресурси- допълнителни тестове и видеофилми, използваме различни канали.

В електронните ресурси всичко е много динамично, хартиеният учебник също има своята роля, особено, когато има добър учител, който знае как да прикове вниманието на децата.“

Нови сфери на грамотност

“Предметът “Гражданско образование“ присъства още от първи клас в часовете по родинознание, след това и в часовете по история. Когато се изучава антична история например има уроци, в които се правят паралели между демокрацията в Древна Гърция и в съвременния свят. Здравното образование също присъства в учебниците още от първи клас. Медийната грамотност отново е много важна област, отделена е цяла глава за ролята на медиите и как да разпознаваме фалшива новина. Финансовата грамотност е силно представена.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29