Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 април - Международен ден на велосипеда

Снимка: Архив, БГНЕС

19 април е Международният ден на велосипеда. Той е свързан и с първото съзнателно използване на наркотик. Точно на тази дата през 1943 г. откривателят на синтезирания наркотик ЛСД, швейцарският химик Алберт Хофман умишлено и преднамерено инжектира в пръстите си незначително количество от наркотика, който е открил три дни по-рано.

Забелязвайки промените в състоянието си, той предполага, че се разболял и тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. Усещайки все повече действието на наркотика, той разбира какво е открил.

Темата коментира в “Нашият ден“ Цвети Георгиева, която използва велосипед, за да стигне до работното си място:

“Имам кратки пътувания с велосипед, до момента впечатленията ми са добри. Харесва ми фактът, че има инфраструктура, това е, което ме накара да тръгна да карам колело в града. Ако нямаше тази инфраструктура, никога не бих се престрашила.

Нямам смелост да сляза на платното, карам само по алеите, където те са изградени, на другите места просто бутам колелото.

Съветът ми към всеки, който се опитва да гради велоалея, е първо да мине оттам на велосипед. Настилката на много места е нарушена или някои от тях са изградени с плочки, има дупки.

Велоалеите трябва да са достатъчно широки, за да може във всяка една посока велосипедист да задмине друг велосипедист или да се разминат. Също така трябва да не криволичат толкова, трябва да бъдат почиствани зимата, което не се случва.

В много случаи преминаването през кръстовища и пресечки, през които преминава велоалеята е рисково. Трябва да се регулира движението на самите кръстовища, така че велосипедистите да могат да тръгват преди автомобилите, а не заедно с тях. Може да се помисли и за това велоалеите да бъдат по-добре обособени на самото платно или да бъдат повдигнати на нивото на тротоара.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Иво Делин, председател на сдружението “Велоеволюция“:

“За начинаещ велосипедист е трудно да се кара в град, когато липсва адекватна инфраструктура. По-опитните велосипедисти вече са свикнали с трафика и с манталитета на шофьорите.“

Има ли още велоалеи, които свършват в нищото?

“Не само ги има, но се и увеличават. Голяма част от старите велоалеи не са продължени, новите продължават да се правят по този тип, без да се включват адекватно в пътното движение. Въпреки че в края на 2017 г. се прие една наредба, с която тези неща да се изчистят, широчината на алеите да се уголеми, от тогава изграждането на такива алеи намалява.“

Исканията по отношение на Закона за пътищата

“Преди няколко години започнаха да пишат изцяло нов закон за движение по пътищата, там бяха включени повечето от исканията ни. Едно от ключовите неща е минималното разстояние при изпреварване на велосипедист да се включи в закона, минимум метър и половина. Трябва да се предвидят адекватни велосипедни алеи, да се премахне паркирането на улици, които са много тесни. Да се направят паркинги за автомобили, където се налага.“

Нови кампании

“На дневен ред е Националният велосипеден план, над който работим от няколко месеца заедно с други организации и министерства. Съсредоточили сме се върху това административно да сме по-напред и да настигнем Западна Европа, което е още далеч в бъдещето, докато манталитета на хората и управляващите не се промени.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35