Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България се намира второто училище за планински водачи в Европа

Къде и как да получим диплома за планински водач у нас

| обновено на 27.04.22 в 07:20
Снимка: nupv.net

Как учениците могат да се ориентират през зимата по звездите, а през лятото по слънцето? Училището за планински водачи в Черни Осъм е създадено с много любов и борба от покойния вече Минко Занковски.

То е единственото в България и второто по рода си в Европа. Вече 17 години, въпреки демографския срив, училището продължава да съществува.

Единственото друго подобно училище се намира в Шамони, но там приемат кандидати, навършили 21 години и вече с ярки спортни постижения. А в Черни Осъм, обучението започва след VII клас и се изучават, освен всички общообразователни предмети, топография, спелеология и пещерно дело, ориентиране, опасности в планината, планинска медицина, ски, планинско катерене и алпинизъм.

Учениците са от цялата страна, а това ги превръща в големи приятели за цял живот. Всяка учебна година започва с тест по издръжливост – поход до най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала и Мальовица.

Сред постиженията на възпитаниците на училището са вр. Ботев, Вихрен, Черни връх, но с гордост се споменават и няколко експедиции в швейцарските Алпи.


За целите и дейността на училището разказва в “Нашият ден“ Румяна Велешка, директор на гимназията:

“Професията “планински водач“ не беше вписана в регистъра на професиите, но след откриване на специалната паралелка в нашето училище я вписаха. Професията “планински водач“ е доста всеобхватна, често хората употребяват “планински спасител“, но това не са само спасители, а и водачи, подготвени да водят хората в планината, да дават първа долекарска помощ, да ги запознават с туристическите и алпийски обекти у нас. Те са и хората, които поемат групата и са отговорни за нея до нейното връщане.


Освен предмети, свързани с пребиваването в планината, учениците изучават и икономически дисциплини. Идеята е сами да могат да създадат фирма и да са и планински водачи, и туроператори.

Учениците не са постоянно в класната стая, тяхната класна стая е планината. Момичетата в училището са значително по-малко от момчетата, но по нищо не им отстъпват.

След ХII клас възпитаниците ни по-често поемат към НСА или към университетите във Велико Търново и Благоевград.


Тези, които не продължават образованието си в тази сфера, използват уменията си във височинното строителство.

Създателят на училището Минко Занковски ни завеща това, че няма невъзможни неща. Той беше един изключителен човек, учител и приятел на всички ученици. Казваше – “Не ми казвай, че не може, а търси път, по който да го направиш“ – и ние продължаваме да следваме неговия девиз.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05