Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската имунизационна седмица поставя фокус върху значението на ваксините

Снимка: БГНЕС

От 24 до 30 април се отбелязва Европейската имунизационна седмица, която преминава под мотото: „Ваксини: за по-добър и по-дълъг живот“.

Тази година Европейската имунизационна седмица се фокусира върху пет теми, свързани с имунизациите в детска възраст като превантивна мярка срещу тежко протичащи и социалнозначими инфекциозни заболявания, срещу рак на маточната шийка и др. Кампанията насочва общественото внимание и към значението на ваксинацията срещу Covid-19 за преодоляване на пандемията от коронавирусната инфекция.

От създаването им през 18 в. до наши дни ваксините помагат за ограничаване разпространението на животозастрашаващи инфекциозни заболявания по целия свят. Те осигуряват защита не само на ваксинирания, но и на всички, които го заобикалят – семейство, близки, приятели и колеги. Чрез избора си да се ваксинираме проявяваме отговорност както към собственото си здраве, така и към общественото здраве.

Темата коментира в “Нашият ден“ имунологът проф. Мариана Мурджева:

“През последната година, година и половина, се появиха т.нар. "експерти", които охотно разубеждаваха хората относно ваксините, особено срещу Covid ваксините. Допуснаха се дори и лекари, които открито се обявиха в медиите против ваксините, без да представят научни доказателства. Реално се водеше една антиваксинационна непроваксинационна кампания.

Недоверието, особено за ваксините срещу Covid, e поради липсата на собствени проучвания върху имунологичната им активност. Нещо, което Българската асоциация по клинична имунология представи на вниманието на Министерството на здравеопазването още миналата година, като проект за проучване на постваксинационния имунитет при Covid.

Три пъти внасяхме този проект при трима министри и не получихме разрешение, проектът е в Министерството на здравеопазването. Струва си да помислим за това как да се представят в медиите експертни мнения, базирани на научни доказателства.

Големият проблем, който остава нерешен, е, как да се повиши доверието в българската здравна система, което може да стане само с много сериозни реформи. Скептицизъм има и при противогрипните ваксини. В последните години едва 4-5% от населението се имунизира срещу грип. Няма ваксина, която да има 100% ефективност, ефективността при всички ваксини варира, но това не бива да отказва хората.“

Постваксинални реакции и имунен отговор

“Това се прави, макар че не получихме държавно финансиране за проследяване на постваксиналния имунитет. Няколко лаборатории на територията на страната извършват проучвания на този вид имунитет, вече имаме данни, които показват, че е съпоставим имунитетът между ваксинираните и преболедувалите. И при двете групи изследвания имунитетът е краткотраен, около една година.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден" повече за празника. Св. св. Константин и Елена имат най-голямата заслуга да бъде разрешена и утвърдена християнската религия. По време на управлението..

публикувано на 21.05.24 в 09:30
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00