Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски

"Народната политология" като фактор и въздействие

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Всекидневните разговори за политика или още нещо за "народната политология" като фактор и въздействие. 

Политологът Страхил Делийски говори по темата в "Нашият ден":

"Къде на шега, къде на истина, аз употребявам понятието "народен политолог". Нямам предвид някакво йерархизиране на политическото знание. Става въпрос за различни методологии. Ето, народният политолог има за основа на своята методология непосредствения всекидневен живот, в който той участва. Медийният политолог, от своя страна, е човек, който интерпретира през вече наложени медийни рамки и дневен ред. Академичният политолог пък използва някоя налична теория, за да обясни политическия свят. Това са три различни версии за политиката. Големият проблем, според мен е, когато тези три версии започнат да нямат нищо общо помежду си. Това означава, че теорията трудно се свързва с всекидневния живот, че дневният ред на медиите е различен от дневния ред на тези, които го преживяват. Това означава, че някъде в използването на словото ние сме разкъсали реалността, която ни заобикаля. Със сигурност това е сигнал за някаква криза на колективния смисъл.

Ключов проблем за тази тежка поляризация и за разминаването на различните политологии е именно в това, че в критична ситуация ние сякаш забравяме да мислим критично и да си даваме сметка, че информацията, която ползваме, е била създадена, за да свърши някаква работа. 

Ако липсва уважение към чуждото мнение, тогава нашето общуване – вместо размяна на мисли, ние получаваме надвикване, крясъци и обиди. Това вече не е общуване, не е продуктивно за смисленото конструиране на общата ни реалност. 

Едно от предимствата на народната политология е, че при нея липсва претенцията за всичкознание и за универсална валидност на гледната точка. Народният политолог, съмнявайки се в онова, което мисли, той започва да мисли истински.

Демократичният свят се гради върху специфична култура на общуването. Идеята, че всеки има право на глас, и това е победа на една голяма битка за политическо равенство. Демокрацията е именно функция на този тип култура на общуване – осъзнаването, че всеки човек е един глас, че всеки глас е равен на всеки друг глас, гледната точка на всеки един е еднакво валидна на всяка друга гледна точка."

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33