Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Главен герой

Жюстин Томс: Добре е да знаем, че всички сме хора

Снимка: БГНЕС

"Преди да сме арменци, турци, българи, ние сме хора. Ние, жените, сме майки. Ние сме хора. Това липсва на този свят." Това каза експертът по дигитални медии и комуникации Жюстин Томс – Главен герой на предаването "Нашият ден"

"Добре е да знаем, че всички сме хора, независимо дали сме християни или мюсюлмани, партийни членове или лагеристи. Моето основно послание е, че трябва да останем  хора. Въпреки бомбите, обстоятелствата, трябва да направим всичко, за да продължим напред“, това са думите на Жюстин Томс, произнесени  на вчерашната премиерата на романа ѝ "ClairdeLune" ("На лунна светлина ").

Хей, хора, останете хора

Първият художествен роман на Жюстин Томс е плод на 10-годишен труд и е отдаден на всички репресирани и убити без съд и присъда хора, жертви на геноцида над арменците в Османската империя, Втората световна война и социализма в България. За да пише за тях, авторката е събирала разкази от няколко генерации арменци. Тя е почнала целеустремено преди към десетина години да прави изявленията с хора към началото и по време на Втората световна война, които имат мемоари от епохата.

"Няма да крия, че романът е тежък, защото обхваща една тежка епоха. Всъщност заглавието е "На лунна светлина" (“ClairdeLune”). Оптимистичното е, че за всеки има шанс винаги, шанс да намери път към себе си и път към другите. Шанс да прости, защото всички ние грешим. Шанс да разбере, че понякога амбициите и злобата трябва да отстъпят назад и да се върнем към това, че сме хора“, споделя Жюстин Томс.

Целия разговор с Жюстин Томс можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БГНЕС и изд. Ерго

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50