Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паразит или деликатес

Гъбата уитлакоче
Снимка: Wikimedia

Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо като диаманта.

Наричат я мексикански трюфел, което създава известен ореол около нея. Всъщност става въпрос за паразит (Ustilago maydis), който заразява царевицата и при това е придирчив, защото не харесва всеки сорт царевица, а подбира по-скъпите органични сортове.

Уитлакоче е гъба, която расте край кочаните, завладява ги и ги "изяжда" напълно. Прилича на грозд от камъчета. Отвън са синьо-сиви, отвътре почти черни.

На много места третират гъбата като заболяване по посевите и пръскат срещу нея, но в Мексико я ценят като истински деликатес. Защото, макар да е паразит, се гледа трудно и изисква висока влажност.

Ядяли са я още ацтеките. Сега я ядат племената хопи и зуни – използва се за ритуали и в традиционната медицина.


Колкото до вкуса, ето как е описан в един сайт за кулинарни ценители: "Ароматът може да се определи като наситено землист, но не в клиширания смисъл, който описва вкуса на повечето гъби. Уитлакоче притежава една великолепна опушеност, която хармонира със сладостта, идваща от царевичните захари. Ароматният му профил се колебае между ядковия нюанс на черния трюфел и пикантността на мръчкулата. На вкус доближава този на гъбите, които кулинарите така обичат да добавят към ризото, яхния или бургери."
В Мексико намира широко приложение дори и в приготвянето на традиционните кесадияс, такос, тамали, кеседии и сосовете към тях.

Повече за странния паразит, почитан като деликатес, чуйте от Никола Кереков в "Науката не спи"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мира Баджева

Мира Баджева и защо малките градчета около Чешме заслужават повече внимание

За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката и пътешественичка Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция – за района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро защо трябва да бъде по-известен. Още повече, че според нея малките градчета около Чешме заслужават специално..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

В Атанасовско езеро се излюпиха за първи път розови фламинги

За първи път в България се излюпиха три розови фламинги в Атанасовското езеро край Бургас. Случи се навръх 44-годишнина от обявяването на езерото за поддържан резерват.  "Много по-дълга история има този факт. Всичко започна през миналата година, гнездата на птиците са големи, птиците показаха, че започват процес на гнездене, но за съжаление..

публикувано на 16.08.24 в 10:20

Седмата експедиция на палеонтолозите от НПМ-БАН доведе до вълнуващи открития

Седмата по ред експедиция на палеонтолозите от НПМ-БАН приключи успешно. Учените се натъкнаха на 30 нови вкаменелости до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В екипа, ръководен от доц. Латинка Христова, участваха ас. Владимир Николов и Ралица Богданова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева и доц...

публикувано на 15.08.24 в 12:56
пивоварна

Пивовари: Епизод 2 – Пивоварната, Дълбок зимник и хълмът – правим бира, не боза!

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 12.08.24 в 18:00
 Катерина Тумбалова

Еврика! Успешни българи: Катерина Тумбалова

Катерина Тумбалова е носител на именната стипендия "Академик Ростислав Каишев" за "Постижения в овладяването на химията и химичните технологии". Тя е лауреат на фондация "Еврика" за учебната 2023/ 2024 година. Катерина е все още студентка във Факултета по химия и фармация на СУ, специалност "Екохимия", но вече две години работи и в Института по обща и..

публикувано на 12.08.24 в 17:00