Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Струнен квартет "КласикАрт" – една "Фантазия" в зала "България"

10
Снимка: "КласикАрт"

Концертите на КласикАрт са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов. Репертоарът на състава непрекъснато се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, Георги Стрезов, Костадин Генчев, както и произведения от различни епохи – от Бароковата епоха, класика, романтизъм и съвремие.

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 г. от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин! Състав от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си – Калина Христова – цигулка – концертмайстор на Софийска филхармония, Александра Горски - Раби – цигулка – пом. концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова – виола – пом. водач на виолите в Симфоничния оркестър на БНР, и Кристиана Алипиева Михайлова – виолончело – пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев – кларинет – водач на кларинети в Софийска опера и балет, и Михаил Михайлов – валдхорна – първи валдхорнист на Софийска филхармония. 

КласикАрт интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения, на своите концерти, както и чрез гостуванията на различни музиканти – Алексис Косенко – флейта (Франция), Таня Угринов – сопрано, Марио Бобоцов – пиано, Василий Илисавский – пиано (Русия), Виктория Цоцкова – пиано, Василена Серафимова- перкусии, Иън Мънро – пиано (Австралия), Виктория Василенко – пиано, Зорница Иларионова – цигулка, Мартина Табакова – пиано, Сара Чакърова – перкусии, Лора Маркова – цигулка, Георги Димитров – китара, Кай Орлинов – цигулка, Евица Радевска – валдхорна (Сърбия) и други.

КласикАрт реализира успешни записи и концертни изяви по мюзикъли с детска вокална група "Бон-Бон“.

Виолончелистката Кристиана Алипиева – основател на струнен квартет "КласикАрт", отправя в "Артефир" покана за предстоящия концерт от образователната програма на квартета в камерна зала "България".

"КласикАрт" представя концерт "Фантазия" на 14 май от 19 ч в зала "България"

Чуйте подробности от звуковия файл.

КласикАрт квартет са участвали в журито на престижния Международен конкурс по съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари – Казанлък юни 2018 г., с председател Флориан Леонхард (Англия) и членове Карло Веттори ( Италия), Икуко Сузуки ( Япония), Джорджио Сколари ( Италия), Грег Алф ( САЩ), Дзен Куан ( Китай), Роберто Вилла ( Италия), Едрьо Едрев ( България), Галин Пенев ( България) и Стефан Христов (България), който винаги се е провеждал в рамките на Stradivari Festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона.
Съставът има участия на фестивалите: Новогодишен Музикален Фестивал- София, Правец – Моцартови празници, Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ – Добрич и Велико Търново – Царевец – "Сцена на вековете – поглед към бъдещето“.

Снимки – "КласикАрт"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03