Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спасителката на над 700 украински животни заминава отново за Украйна

Българката Петя Петрова пристига на 25 февруари на полско-украинската граница с няколко чувала храна за кучета и котки и започва извеждането на животни от Украйна и настаняването им в Полша и в Германия. Тя е първата активистка на PETA-Германия, която заминава на полско-украинската граница. Петя Петрова е на 34 години, от Пазарджик, живее в Щутгарт – Германия от 2006 г., отглежда пет котки, всички от България, с активизъм за животните се занимава от 2019 г., военните конфликти не са ѝ непознати – работила е през 2014 г. в Египет за национална организация за защита правата на човека.

Първоначално българката отива в полското градче Przemysl близо до полско-украинската граница само със своя приятел. Първите дни помагат на бежанците от Украйна, пристигащи с домашните си любимци, също превозват и майки с деца, междувременно влизат във връзка с украински организации за животни и влизат през Полша в Украйна и започват редовни доставки на храна за кучета и котки, а връщайки се обратно, превозват евакуирани животни от украински приюти до ветеринарни клиники в Полша. По-късно организират и редовни доставки на храна за селскостопански животни с помощта на тежкотоварни автомобили.

В продължение на 7 седмици Петя Петрова, заедно с още 11 активисти, само с 3 микробуса извеждат от Украйна близо 800 кучета и котки – повечето от приюти.

Как се организират спасителни акции за животни по време на война, какви са трудностите по пътя, как се настройва човек психически за трудностите и ужасните гледки по пътя, какво се случва с ранените и болните животни след спасяването им, намират ли си украинските кучета и котки стопани и къде, Петя разказва и любопитните истории на котката Кримзи, която вече е интернет звезда и на бийгълите Мики и Кики:

Чуйте повече от звуковите файлове.
Петя Петрова напуска PETA в края на април заради решението на организацията да прекрати акциите по извеждане на животни от Украйна и решава да работи самостоятелно с украинската организация Uanimals и с полски организации и конкретни ветеринарни клиники.

Петя в момента е в България – готви се за следващото си пътуване обратно към животните в Украйна, предстои ѝ закупуването на автомобил, с който да превозва животните.

Петя Петрова приема финансови и предметни дарения за следващите месеци за: бензин, храна за животните, лечение на болни и ранени животни в полски клиники.

Можете да помогнете на Петя Петрова да спасява животни от Украйна, като дарите на PayPal  Petya.mir.petrova@gmail.com

Снимките са предоставени от Петя Петрова.

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонт на предаватели на БНР на 4 юли

На 4 юли от 13.00 до 15.00 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни ПРАВЕЦ 4 на честота 102.4 MHz, излъчващ програма "Хоризонт“ и ПРАВЕЦ 5 на честота 98.4 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев“. Ще има прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 04.07.22 в 06:00
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43