Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Френския институт в София

Между културите на България и Франция

Мария Конакчиева – Кавалер на националния орден за заслуги на Франция

Мария Конакчиева е отдала живота си на каузата да привнесе част от френската култура в България. Тя има съществен принос за задълбочаването на културния диалог и за приятелството между двете страни. Мария Конакчиева e пресаташе на Френския институт в София, дългогодишен приятел на предаването "Артефир". 

Какво споделя Мария Конакчиева по повод удостояването ѝ с високото отличие – Кавалер на националния орден за заслуги на Франция:

"Посрещам това огромно признание с трепет, с чувство за изпълнен дълг, че животът е направен от възход и падения. Франция ме осинови, а аз се влюбих в нея, срещнах изключителни личности от края на ХХ и началото на ХХI век – артисти, художници, президенти... Толкова хора... от всеки съм взела по нещо. И най-вече този народ – френския, който е изключително топъл, но в същото време много взискателен. Те ме научиха да бъда взискателна към себе си, да бъда с чувство за такт към другите. 

Ако ви нямаше медиите и мен нямаше да ме има. Защото аз чрез вашето слово, чрез моето желание да слагам камъчета по пътя между двете държави, най-вече в областта на културата. Когато има медии, има събитие. Това ми помогна и в моя път – той не беше лесен, но не беше и труден, защото аз обичах това, което правя. И французите, и българите сме два стари народа, които се срещат и намират много общо – във виното, в добрата храна, в кухнята... и те имат морени и минерални извори...

Имам три основни неща в живота – да мечтая, да имам цели и да имам воля."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – личен архив, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 големи български художници в зала “2019“ на ГХГ Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата "Утвърдени творци от ХХ век до днес". Можете да я разгледате до 28 юли. Експозицията включва произведения на 17 от най-значимите родни художници от различни поколения.  Представени са техни работи от всички жанрове – живопис, графика, скулптура.  Ето техните имена Алцек Мишев, Атанас..

публикувано на 02.07.22 в 08:45

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05