Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Снимка: БГНЕС

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите.

През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин Папазян-Ninio. Предвидени са театрални представления и представяния на книги. 

На 20 и 21 май ще има уъркшоп на Пламен Андреев, а на 22 май е ден за изява на театрално-танцовата школа "Чекмедже”.

Платформата New Kids from the Block е инициатива на Street Chefs  и фондацията "Арт бюро", която има за цел да предостави възможност на млади независими артисти да покажат своето изкуство в непринудена обстановка на открито, без бариерите и конвенцията на театралните и концертни зали.

“Спряхме се на заглавието New kids from the block, защото искаме да направим и една референция към изкуството и културата на 80-те и 90-те години. По-скоро тази връзка на уличното изкуство и градската култура, която се случва спонтанно в междублокови квартални пространства на едни млади хора, които търсят алтернативен начин на изява на своята индивидуалност и интереси“, казва в “Нашият ден“ Албена Тагарева, директор на фондация „Арт Бюро” и допълва:

“С този проект искаме да отворим това пространство към всички млади хора, които търсят възможност за изява и за които конвенционалните сцени по някакъв начин са или затворени, или поне труднодостъпни.“

На открито

“Ако завали, ще отлагаме събитията за следващи дати, нямаме възможност да ги пренесем на закрито. Стискаме палци времето да е с нас и имаме амбицията сцената да бъде отворена до края на септември и дори началото на октомври, ако времето го позволява. През май и юни имаме доста богата програма, която започва от тази вечер“

Според нея София все повече се оформя като град за изкуство на открито.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Известният "Град на сенките" на Алексей Титаренко в Национална галерия - Двореца

До 15 август българската публика за първи път има възможност да се докосне на живо в Национална галерия - Двореца до силно въздействащите творби на световноизвестния руски фотограф Алексей Титаренко, който живее в Ню Йорк. Изложбата "Град на сенките” е част от програмата на деветото издание на фестивала "ФотоФабрика" и носи заглавието на една от..

публикувано на 05.07.22 в 16:50

"Homo technicus vs Homo sapiens" – фотографска изложба на Цветелина Димитрова

Homo sapiens, наричан също разумен човек, е вид едър бозайник, отличаващ се с желанието си да разбира и влияе на света около себе си. В търсене на усъвършенстването си развива усет за красота, естетика и желание за себеизява, което води до културни нововъведения като изкуство, литература и музика. Изчезва в началото на XX век, тъй като еволюционно се..

публикувано на 05.07.22 в 14:46

НГДЕК е първата "Млада метафора" сред софийските училища

Първият шампионат по поезия на софийските училища "Млада метафора" излъчи своя победител. На площад "Славейков", пред централния вход на Столична библиотека, която е и организатор на състезанието, в пряк поетичен двубой се изправиха отборите на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" с ръководител Ивана Танушева..

публикувано на 05.07.22 в 14:05

Бездомните и техният "Живот на ръба" във фотографиите на Антон Даскалов

Често предпочитаме да се правим, че не виждаме много от нещата, които се случват около нас, най-вече не виждаме хората, с които делим града. Понякога от страх, друг път от безсилие, а в немалко от случаите и заради пълното потъване в собствените си проблеми. За да бъдем напълно искрени, правим го и от срам – види ли някой това, което виждаме ние, то..

публикувано на 05.07.22 в 12:00

"Елизабет, кралицата"

Книгата "Елизабет, кралицата" на Сали Бидъл Смит поставя светлина върху живота на Кралица Елизабет Втора от момента на възкачването ѝ на трона преди почти 70 години до нейният златен юбилей и живот. Въз основа на многобройни интервюта и непубликувани до момента документи Бидъл Смит повдига завесата, за да покаже в детайли публичния и личния живот на..

публикувано на 05.07.22 в 10:30