Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивални предложения в Метроном

4
Снимка: operaplovdiv.bg

Ина Кънчева разказва за различните проекти, с които е ангажирана. Ще научите кои са избраните за стипендията "С усилия към звездите", за предстоящия фестивал "Културама", работата с Василена Серафимова, както и звукозаписните ѝ ангажименти и събитията в България.

В звуковия файл може да чуете какво сподели певицата.

Чуйте "Агнус Деи" от "Миса солемнис" на Лудвиг ван Бетовен с участието на Ина Кънчева, Андреана Николова, Милен Божков, Франк ван Хове, Смесен хор и СО на БНР, диригент Емил Табаков.


Премиера на операта „Чичовци“ от Лазар Николов
Директорът на Пловдивската опера Нина Найденова представя програмата на фестивала на Античния театър "Опера опън", който започва на както и новия проект "Графити Опера опън", който ще се проведе от 4 до 12 юни на открито в двора на пловдивския филиал на Технически университет. Ще говорим отново и за операта "Чичовци" на Лазар Николов, чиято премиера беше на 2 март, а сега отново се връща на сцената на операта на 25 май.


„Любов и разум“ – Вокален рецитал на Крум Гълъбов и Зарина Гетоева
Баритонът Крум Гълъбов с предложение за два концерта – в Пловдив с православни песнопения и на Софийските музикални седмици със солов рецитал.


В рамките на културните празници "Сливенски огньове" за концерт в родния си град след двегодишно отлагане се завръща оперната певица Татяна Шиварова, от която ще научим какво е избрала да изпълни.


Специалният ни гост ще бъде тромпетистът Сава Стоянов, който от 20 години е член на "Ансамбъл модерн" в Германия. Той изнесе концерт с ансамбъл "Пилекадоне" в рамките на фестивала "Музикартисимо", на който се състояха премиерни изпълнения на български творби.

В звуковия файл чуйте какво разказа Сава Стоянов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2022

1 юли Свири Филхармоничният оркестър на Северногерманското радио с диригент Андрю Манзе. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за цигулка № 2 в до диез минор, оп. 129. Солист: Кристиан Тецлаф (цигулка). 3.32 часа – Пьотр Илич Чайковски (1840-1893), Симфония № в си минор, оп. 74, "Патетична". 4.20 часа – Фриц Брун (1878-1959), Симфония №..

публикувано на 29.06.22 в 13:26