Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

180 години от рождението на Жюл Масне

Снимка: Wikipedia

На 12 май се отбелязаха 180 години от рождението на големия френски композитор Жюл Масне и това е прекрасен повод в предаването "На опера в събота" на 20 май от 20 часа да звучи негова музика. Да се потопите в неговия музикален свят със симфонична, камерна и оперна музика. В самото начало предаването започва с една приказна творба – "Пепеляшка" на Масне по либретото на Анри Каен, музикална адаптация от 1899 г. на известната приказка на Шарл Перо от 1698 г.

Това е френската оперна версия или "вълшебна приказка", както я нарича самият композитор! Темата е класическа и привлича много творци, сюжетът е един от най-предпочитаните за музикално-сценични произведения.

Има много създадени опери – Джоакино Росини (Рим, 1817), Жюл Масне (Париж, 1899), Ермано Волф-Ферари, (Венеция, 1900); Найден Геров (1965/1966 г.; Варна и Стара Загора) и балети, сред които на Фернандо Сор (Лондон, 1822), Катерино Кавос (Санкт Петербург, 1824), Б. А. Фетинхоф Шел (Санкт Петербург, 1893), Сидни Джоунс (Лондон, 1906), Фредерик д`Еларже (1938 година, Лондон). Московският Болшой театър предлага на Чайковски да напише балет "Пепеляшка"; този проект обаче остава неосъществен. Затова пък през 1941 г. Сергей Прокофиев създава своя шедьовър, фрагмент от който ще чуете в края предаването.

Действащи лица и изпълнителски състав:
• Пепеляшка (Люсет) – Фредерика фон Стаде
• Мадам дьо ла Алтиер, мащеха на Пепеляшка – Жан Барбие
• Чаровният принц – Николай Геда
• Фея – Рут Велтинг
• Ноеми, доведена сестра на Пепеляшка – Тереза Кахил
• Доротея, доведена сестра на Пепеляшка – Елизабет Бейнбридж
• Пандолф, баща на Пепеляшка – Жул Бастен
• Кралят – Клод Мелони
• Декана на факултета – Пол Крук
• Церемониал майстор – Кристиан Дьо Плеси
• Министър-председател – Джон Нобл
Амброзиански оперен хор и симфоничен оркестър. Диригент – Юлиус Рудел.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделен следобед с осем годишни времена: Вивалди, Пиацола и Джошуа Бел

Концертната разходка из летните европейски фестивали за класическа музика в "Неделния следобед" на 3 юли завърши с една августовска вечер на 2021 година, когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – BBC Proms в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и..

публикувано на 04.07.22 в 09:06

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35