Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият европейски доклад за интеграцията на бежанците – къде сме ние?

Бистра Иванова
Снимка: личен архив

Темата за интеграцията на бежанци отново придоби актуалност в цяла Европа. Нов задълбочен доклад на проекта NIEM разглежда интеграционните политики на 14 страни от ЕС през 2021 г. и показва, че държавите, които днес приемат най-много бежанци, са най-малко подготвени за това. Сравнителният анализ разглежда всички аспекти на интеграцията с помощта на над 150 индикатора, вкл. в области като право на пребиване, събиране на семейства, жилищно настаняване, здравеопазване, социална сигурност, достъп до заетост, образование, професионално обучение, изграждане на мостове с приемащото общество и др.  

Проучването показва, че България е сред страните с най-лоши условия за интеграция с 37.1 от 100 точки. След нас се нареждат само Полша и Унгария, а първенци в класацията са Швеция, Франция, Литва и Испания. Сравнителен анализ спрямо 2017 г. показва, че в България ситуацията е в застой, като спрямо 2019 г. дори отбелязваме лек спад с 0.9 точки с негативно развитие в сферата на социалната сигурност. 

България няма достатъчно развита правна рамка и работещи политики, които да подпомагат интеграцията на бежанци, вкл. страната не осигурява целево държавно финансиране за такива дейности. Друго негативно развитие е, че през 2021 г. България прие нова Национална стратегия по миграция (2021-2025), която заличи думата "интеграция“ от заглавието на документа. За сравнения предишната стратегия се наричаше Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2015-2020).  

За това как се справя Европа с интеграцията на бежанци, какви са структурните проблеми и временните решения, както и последните резултати от новия европейски доклад за интеграция представя в "Аларма" Бистра Иванова от "Мулти култи колектив".

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49