Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Снимка: Георги Сиртаков

Представлението "Локдаун №5" е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от собствената си практика, като в представлението Сребрина влиза в ролите и на режисьор, актьор и драматург. В работа си по представлението актрисата използва реални ситуации, като залага на факта, че в Средновековието в Европа се появило странно заболяване, наречено "танцова епидемия" или "танцова чума". Болните танцували против волята си седмици, дори месеци наред, докато не припаднели от изтощение. Днес учените определят явлението като "колективно психично разстройство", масова психоза. Може ли да се случи и на нас? – пита Сребрина от сцената:

Сребрина Тимофей в студиото на програма
"Предизвикателството е сам да бъдеш всичко в постановката. Заложила съм на минималистично използване на реквизит, защото в една такава изолация човек остава по-скоро сам със себе си. Истината е, че сме отрупани с различни неща, особено в днешно време, но по-скоро оставаме сами. Четох две книги, докато работих по представлението, които много ми помогнаха за този елемент на изолация. Не правя паралели с другите ми в тази си роля. Мисля, че съм приложила това, на което са ме научили моите преподаватели в Академията – Маргарита Младенова и Иван Добчев, но те могат да кажат най-добре дали съм успяла."

Само 15 дни в изолация са достатъчни, за да причинят трайни психологически увреждания с последствия, вариращи от тревожност и параноя до невъзможност за формиране на логическа мисъл. Съвременната епидемия – самотата, влияе върху въображението ни, чиято сила винаги надвива тази на трезвата преценка, а времето започва да става заплашително. Какъв е светът, който човек създава в самотата на един безкраен локдаун? До какви крайни фантазии и изобретателност можем да стигнем? Животът е спрян, но човек не може да бъде сложен на пауза. 


Това е един опит за достигане границите на въображението и възможностите, за пълноценно изживяване на един забранен живот. Да надникнем през ключалката… С представлението си Сребрина задава и много въпроси, на които смята, че тя си е отговорила и се надява и публиката да си отговори, защото тя ще отправи такива провокации.

Повече чуйте в звуковия файл.

"Локдаун №5" може да гледате на 31 май в Ялта арт руум.
Снимки: Георги Сиртаков, Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Известният "Град на сенките" на Алексей Титаренко в Национална галерия - Двореца

До 15 август българската публика за първи път има възможност да се докосне на живо в Национална галерия - Двореца до силно въздействащите творби на световноизвестния руски фотограф Алексей Титаренко, който живее в Ню Йорк. Изложбата "Град на сенките” е част от програмата на деветото издание на фестивала "ФотоФабрика" и носи заглавието на една от..

публикувано на 05.07.22 в 16:50

"Homo technicus vs Homo sapiens" – фотографска изложба на Цветелина Димитрова

Homo sapiens, наричан също разумен човек, е вид едър бозайник, отличаващ се с желанието си да разбира и влияе на света около себе си. В търсене на усъвършенстването си развива усет за красота, естетика и желание за себеизява, което води до културни нововъведения като изкуство, литература и музика. Изчезва в началото на XX век, тъй като еволюционно се..

публикувано на 05.07.22 в 14:46

НГДЕК е първата "Млада метафора" сред софийските училища

Първият шампионат по поезия на софийските училища "Млада метафора" излъчи своя победител. На площад "Славейков", пред централния вход на Столична библиотека, която е и организатор на състезанието, в пряк поетичен двубой се изправиха отборите на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" с ръководител Ивана Танушева..

публикувано на 05.07.22 в 14:05

Бездомните и техният "Живот на ръба" във фотографиите на Антон Даскалов

Често предпочитаме да се правим, че не виждаме много от нещата, които се случват около нас, най-вече не виждаме хората, с които делим града. Понякога от страх, друг път от безсилие, а в немалко от случаите и заради пълното потъване в собствените си проблеми. За да бъдем напълно искрени, правим го и от срам – види ли някой това, което виждаме ние, то..

публикувано на 05.07.22 в 12:00

"Елизабет, кралицата"

Книгата "Елизабет, кралицата" на Сали Бидъл Смит поставя светлина върху живота на Кралица Елизабет Втора от момента на възкачването ѝ на трона преди почти 70 години до нейният златен юбилей и живот. Въз основа на многобройни интервюта и непубликувани до момента документи Бидъл Смит повдига завесата, за да покаже в детайли публичния и личния живот на..

публикувано на 05.07.22 в 10:30