Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2022

Преди 13 години програма "Христо Ботев" на БНР за първи път обяви провеждането на поетичен поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава до днес все повече и нови хора се включват в него.  Все по-трудно взе да става на журито да отличава победителите. Това наложи някои от наградите през годините да бъдат дублирани. Така се случи и тази година. 

За съжаление обаче, броят на участниците под 30 години рязко намаля, което наложи тази година награда за млад автор да не се присъди. Вместо това журито единодушно реши да присъди три трети награди, което е прецедент в историята на конкурса. Беше присъдена и една специална награда, какъвто прецедент пък вече е имало. По традиция резултатите от конкурса се оповестяват в предаването "Познати и непознати". Пак по традиция, в него ви срещаме и с победителите, а отличените творби звучат в изпълнение на актьорите Симеон Викторов и Мая Бабурска.

Журито в състав – председател Силвия Чолева – поетеса, ст. редактор в програма "Христо Ботев“, и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – ст. редактор, автор и водещ на предаването "Познати и непознати" – обобщи резултатите и извърши следното класиране:

Първа награда
Емил Георгиев за стихотворението "Чувам красотата"


Ваня Статева за стихотворението "Майчинство"
Втора награда
Васил Кънев за стихотворението "Бъди благословен!"


Георги Крумов Николов за стихотворението "Пенсионерско видение"

Трета награда
Неделчо Стойчев за стихотворението "Сънувам пролет"


Кирил Дамянов за стихотворението "Преструвка"


Иван Карастоянов за стихотворението "Почти безгласно"Специална награда
Парашкевица Папазова за стихотворението "Зрящо сърце"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образователни алтернативи във и извън системата

Промените в средното образование, обещавани от институциите и очаквани от обществото вече повече от три десетилетия, очевидно не отговарят нито на очакванията, нито на декларираните цели. Разминаването между съвременната реалност и подготовката на децата за нея с методите на "стандартното" образование става все по-драстично и това няма как да се..

публикувано на 05.07.22 в 11:20
Денис Иванов, Димитър Костадинов и Виктор Неделчев (отляво надясно)

Победители с кауза

Приложение за дигитализиране на учебното съдържание, направено от ученици за ученици спечели конкурса Академия за иновации 2022. За първи път от 9 години конкурсът се печелели от ученици. Отборът leARn: Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж спечелиха с проекта си, който..

публикувано на 02.07.22 в 08:10

Рисувай като учен

Националният природонаучен музей при БАН ви кани на работилница за научна илюстрация, които организира заедно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). На 2 юли Наталия Стамболова ще проведе две работилници на тема "Рисуваме теменужки в ботанически стил... или както би казал ученият – растения от семейство Теменугови"...

публикувано на 01.07.22 в 09:10

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата..

публикувано на 30.06.22 в 08:10

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев. Според преподавателя му проф. Борислав Беджев, той..

публикувано на 27.06.22 в 17:05