Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

24 май е! Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура

Доц. Владислав Миланов: Думите правят този свят много по-хармоничен

Снимка: Ани Петрова

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е български официален празник, честван на 24 май.

На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

“Езикът е единствената сила, чрез която ние можем да представим себе си и своята ценностна система. Това е начинът, по който достигаме до останалите хора, защото през силата на езика изграждаме един нормален свят“, казва в “Нашият ден“ доц. Владислав Миланов и допълва:

“Думите правят този свят много по-хармоничен. Ако през думите сме добри, ще очакваме това общество да върви много по-напред. Всички сме забелязали как през последните години предадохме лесно високата езикова култура. Свидетели сме на това как, когато отидем в една институция, често ни гледат сърдити хора с неадекватно речево поведение, които обиждат лесно и са склонни чрез думите по-скоро да ни отблъснат от нещо, отколкото да направят деня ни по-добър и красив.“

Според него е важно да се създаде отношение на уважение към родния език. Да бъдат научени младите хора, когато имат богата мисъл, да имат и богата реч, с която да се изразяват.“

Традиционно празникът в София ще бъде отбелязан с шествие и празнична програма пред Националната библиотека. Столичната община организира най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

“Похвално слово за Кирил и Методий“ в изпълнение на Кирил Попов, чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23