Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой:

Илка Зафирова: Трябва да обожаваме България, тя е нещо необикновено!

Илка Зафирова
Снимка: БГНЕС

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, актрисата Илка Зафирова влезе в ролята на Главния герой в “Нашият ден“.

Преди дни тя беше удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значими заслуги в областта на културата и изкуството. Отличията по традиция се връчват в навечерието на 24 май.

Илка Зафирова е една от най-обичаните от публиката български актриси, която с ярките роли се превръща в име емблема на българския театър.

Носител е на множество награди, сред които "Аскеер" за главна женска роля в "Свекърва" от Антон Страшимиров, награда ИКАР за цялостно творчество - 2016 г., награда "Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство.

Президентът Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

“Това е най-любимият и хубав празник! Честито на всички!  Хора, обичайте се, обичайте България, защото тя е нещо необикновено! Трябва да я обожаваме!“, призовава актрисата в “Нашият ден“.

Пази спомена за…

“Пазарджишкият е най-любимият ми театър, от тези, в които съм попадала. Там трупата беше изключителна. Самият град ни обичаше много. В миналото театрите в по-малките градове трудно се пълнеха, не знам как е сега. Оскърбително е, когато си репетирал два месеца, да играеш пред салон с десет души.

Друго е да имаш публика и да усещаш как диша с теб, как одобрява или не харесва героя ти, това е съвършено друго преживяване.“

“Миналата година напуснах театъра, защото разбрах, че трябва да влязат млади хора, да му придадат дух. Не бях принудена да го правя, но реших и напуснах“, разказва още тя.

Различни ли са младите в театъра?

“В момента се снимат много филми и младите участват там. Да снимаш кино е много приятно и им дава някакъв допълнителен принос към финансите и към живота, защото заплатите не са големи“, посочва Зафирова.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


Снимки БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30