Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Влади Симеонов: Музиката, моя съдба

Влади Симеонов – цигулар, диригент, педагог и общественик – български музикант, който с пълно основание може да бъде причислен към будителите на нашето време. Творец, който оставя името си в новата ни музикална история като един от създателите и съзидателите на българското симфонично дело.

Tой е основател на цели седем български оркестрови състава, сред които първия български камерен оркестър (1937 г.), Пловдивския симфоничен оркестър (1945), Симфоничния оркестър на Националното радио и Учебния симфоничен оркестър на Българската държавна консерватория (днес Академичен симфоничен оркестър на Националната музикална академия).

Запленен от малък от магията на музиката, той започва да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст под ръководството на баща си. Още в тези ранни години у Влади Симеонов се формират и затвърждават онези качества, с които той се отличава в бъдещата си работа – пределна самовзискателност и точен критерий за самооценка.


Известен е и неговият изострен абсолютен слух, а редица негови колеги си спомнят как той респектирал музикантите в различните оркестри, с това, че чувал неточно изпълнен тон дори когато свири целият състав. Неслучайно изпълнителският талант и музикално чувство на младия Влади Симеонов не остават незабелязани и още като юноша той е избран за оркестрант в основания от проф. Саша Попов тогавашен Академичен симфоничен оркестър, прераснал впоследствие в Софийска филхармония. Този факт дава основание на Симеонов да счита себе си за един от съоснователите и на този наш симфоничен оркестър. Самият той разказва в спомените си за своето музикално обучение, своите учители и началото на професионалния си път като диригент в запис, съхраняван в Златния фонд на националното радио.

Разбира се, когато се спомене името на Влади Симеонов, в съзнанието на повечето български музиканти, както и на почитателите на високото класическо музикално изкуство, безспорно засиява венецът в жизнения му и творчески път – основаният от него през 1952 г. първи по рода си детско-юношески симфоничен оркестър. Впоследствие той прераства в Младежка филхармония "Пионер", с която е свързан най-плодотворният период в живота му, и която той ръководи до края на земния си път през 1990 г.

Влади Симеонов оставя ярка следа в симфоничната ни диригентска школа и като педагог, посветил 35 години от живота си на преподавателска дейност в Националната музикална академия, а сред възпитаниците му се открояват имената на такива изявени български диригенти като Александър Владигеров, Борис Хинчев, Борис Спасов, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Емил Чакъров, Росица Баталова и много други.

Влади Симеонов и ФилхармонияВ изданието си на 24 май 2022 г. от 19.30 ч. предаването "Студио "Музика" отдава заслужено внимание и почит към личността и делото на проф. Влади Симеонов.

Освен музика, прозвучала под негово диригентство в изпълнение на различни оркестрови състави, в предаването свои съкровени преживявания и спомени от общуването с Влади Симеонов и неговото изкуство споделят и трима от неговите възпитаници, преминали през школата на Младежка филхармония "Пионер": проф. Владислав Григоров, един от доайените на българската валдхорнова школа, доц. д-р Александър Пешев, изпълнителен директор на фондация "Проф. Влади Симеонов" и Весела Господинова – вицепрезидент на фондацията.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделен следобед с осем годишни времена: Вивалди, Пиацола и Джошуа Бел

Концертната разходка из летните европейски фестивали за класическа музика в "Неделния следобед" на 3 юли завърши с една августовска вечер на 2021 година, когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – BBC Proms в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и..

публикувано на 04.07.22 в 09:06

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35