Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

| обновено на 26.05.22 в 10:09
Снимка: bnt.bg

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев:

Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в тях. Разделения, които пораждат ниско доверие. Трябва да си отговорим на въпроса, ако доверието в българските институции, например в българския парламент и българското правителство, в съдебната система е ниско – каква е причината за това?

Ако бедността и неравенството се увеличават, дали това е фактор, който се обуславя от социалните мрежи. Връзката е по-скоро обратната – имаме ниско доверие в институциите, които може би в отделни моменти не работят ефективно, имаме разделение по отношение на социално-икономически условия, доходи, неравенства, които карат българските граждани да се чувстват по-зле като граждани тук и сега и пропагандата влияе по-лесно.“

Разделение и пропаганда

“Иска ми се да се опитваме да мислим в различни пластове, когато говорим за един или друг рецидив в нашето общество. Ако започнем да мислим разделенията – имаме фили и фоби, преди няколко месеца се деляхме много активно на ваксери срещу антиваксери. По-рано се деляхме на граждани и селяни. Ако започваме да си обясняваме всичките тези деления само през един или друг феномен – пропагандата, тролските къщи и т.н., може би няма да стигнем много далеч.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Кьосев: За хората и капитала

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като..

публикувано на 05.07.22 в 14:50

"Джулай" за бургаските пеликани

Ако има нещо в световната история, което е абсолютно безспорно, че е 100% българско дело, то това е честването на 1 юли и празникът, наречен "Джулай"! Ще научите куп подробности относно началото, а и нашите лични спомени за събитието. А две дами от Бургас, Радостина Ценова и Борислава Симова, ще ви разкажат за инициативата "Пеликани канят",..

публикувано на 05.07.22 в 10:05

Без път до дома – немислим, но възможен казус

Борис  Махлелиев е  наш съграждани, който беше напът да остане без път до дома си. Дом, който семейството му обитава повече от 50 години. Уведомили го, че са се появили нови собственици на съседния парцел, а старият път ненадейно се оказал част от този парцел.  До неотдавна мястото е било гора, но боровете изчезнали. За да запази пътя до дома..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

Спомен за Николай Бинев

Николай Димитров Бинев  е български театрален  киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София. През 1958 г. завършва  ВИТИЗ  в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей..

публикувано на 05.07.22 в 08:49