Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото?

Защо има енергийна трансформация?

“Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на разразилата се динамика на пазара, най-вече на течни енергоносители, в последните две години“, казва в “Нашият ден“ Владислав Панев, депутат от ДБ и член на постоянните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по енергетика, и допълва:

“От една страна, са последица от пандемията и събитията в Украйна. Цената на суровия петрол и газа в последните две години още повече катализира процеса за тази енергийна трансформация.

Идеята тук не е кое води напред – дали европейската политика, или националната в посока енергийна трансформация, а по-скоро как да превърнем този процес в справедлив и социално поносим с ясната ангажираност по отношение на постигане на неутралност към климата.“

“Енергетиката, каквато я познаваме и в България, и в Европа, а в голяма степен и в световен мащаб, ще претърпи тотално преосмисляне и ще бъде с тотално различна форма и архитектура“, посочва още той.

Политическа и социална справедливост

“Виждаме дори на ниво ЕС какви сериозни дебати се водят. И в посока на това дали може природният газ да бъде горивото на прехода и доколко може да се гледа на ядрената енергетика като на зелена енергия.

Това са теми, които различните държави и икономики със сериозна индустриална ориентираност, в това число и енергийната индустрия, разбират по съвсем различен начин. Те ги интерпретират в интерес на техните национални икономики, и на техните национални политики в областите и на индустрията и енергетиката.“

Справедлив преход

“В някаква степен трябва да се гледа на тези процеси като свързани с един ясни стратегии за прехода – кое след кое правим, за да стигнем до съответните цели, които са поставени и от Зеления пакт до 2050 г., а и съгласно предизвикателството на съвременната икономика и енергетика.“

ВЕИ централи

“Приветствам това, което се случва в България от гледна точна на законодателната инициатива – опростяването на процесите, свързани с чисто законодателните активности по отношение на изграждането на ВЕИ централи за собствено ползване.“

Дезинформацията

“Апелът ми към голяма част от медиите, които концентрират вниманието на слушатели и на зрители върху темите, свързани с енергетика, е да канят професионално подготвени участници в тези дебати“, призовава Панев в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Кьосев: За хората и капитала

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като..

публикувано на 05.07.22 в 14:50

"Джулай" за бургаските пеликани

Ако има нещо в световната история, което е абсолютно безспорно, че е 100% българско дело, то това е честването на 1 юли и празникът, наречен "Джулай"! Ще научите куп подробности относно началото, а и нашите лични спомени за събитието. А две дами от Бургас, Радостина Ценова и Борислава Симова, ще ви разкажат за инициативата "Пеликани канят",..

публикувано на 05.07.22 в 10:05

Без път до дома – немислим, но възможен казус

Борис  Махлелиев е  наш съграждани, който беше напът да остане без път до дома си. Дом, който семейството му обитава повече от 50 години. Уведомили го, че са се появили нови собственици на съседния парцел, а старият път ненадейно се оказал част от този парцел.  До неотдавна мястото е било гора, но боровете изчезнали. За да запази пътя до дома..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

Спомен за Николай Бинев

Николай Димитров Бинев  е български театрален  киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София. През 1958 г. завършва  ВИТИЗ  в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей..

публикувано на 05.07.22 в 08:49