Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мария Лапо между журналистиката, писането и превода

Снимка: Ангелина Грозева

Резидентката на "Къща за литература и превод" Мария Лапо, която е журналистка, писателка и преводачка от Беларус, разказва за творчеството си и за развитието на беларуската литература в среща и разговор за възможностите за литература и свобода, за всекидневен и професионален живот, за адаптация и съпротива в контекста на настоящата сложна ситуация на възстановяване в момент на преодоляване на глобална пандемия и във време на война в рамките на Европа. 

В разговора дигитално участват преводачката на беларуски Катерина Мацийеуская и беларуската писателка и преводачка Анка Упала. Мария Лапо е работила за Беларуското национално радио, дебютната ѝ книга е "Сплошная среда", тя е изследователка на творчеството на известния беларуски писател Владимир Караткевич. Какво е характерно за неговите романи, каква е цензурата в беларуските национални медии и каква трябва да бъде литературата днес, споделя Мария Лапо:

"Започнах да изследвам творчеството на Владимир Караткевич, още когато бях млада. И в този период бях впечатлена от едни характеристики на неговите текстове, колкото повече пораствах, толкова повече ме впечатляваха по-различни неща. Първо, ме докосна неговият типичен романтизъм, когато бях тийнейджър, точно това откривах и харесвах в думите му. Но после, когато се опитвах да разбера начина, по който пише своите романи, установих, че той наистина е голям талант, защото комбинира много сериозни теми като сюжети от Библията и ги поставя в контекста на приключенски истории. Това е толкова огромна и впечатляваща работа. Например в неговата книга "Христос кацна роден" той използва метода и начина, по който Умберто Еко пише своите романи. Много се впечатлявам от неговите енциклопедични знания."

Мария Лапо казва, че любимият ѝ философ е Лудвиг Витгенщайн, защото той изследва проблемите на езика. Мария споделя, че се чувства добре в България и смята, че в страната ни има много талантливи творци.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30