Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вечер, посветена на 455 години от рождението на Монтеверди

Сцена от "Коронацията на Попея" на Виенската опера
Снимка: @wiener.staatsoper

Тази събота (28 май) в оперната вечер на програма "Христо Ботев" очаквайте четири часа с музиката на Монтеверди. Със съдействието на Еврорадио ще прозвучат записи на операта "Коронацията на Попея", както и части от Вечернята за Пресвета Богородица. И двете регистрации са от 2021 г. с участието на ансамбъла" Концертус музикус" - Виена под палката на Пабло Ерас-Касадо.

Клаудио Монтеверди"Коронацията на Попея" е последната опера на Монтеверди. Поставена за първи път през 1643 г., тя е създадена по либрето на Джовани Франческо Бузенело. Това е една от първите опери, които разказват исторически събития, за разлика от останалите музикално-сценични произведения от епохата, описващи антични митове и легенди. След постановките през 40-те и 50-те години на XVII век, операта е преоткрита през 1888, когато става обект на активен изследователски интерес, и преживява изпълнителски ренесанс.

Оригиналният ръкопис на партитурата е, за жалост, неизвестен. Между двете копия от средата на XVII век има големи разлики, като съществува и диспут каква част от различаващата се музика е на Монтеверди. Нито една от известните ни в момента версии не може да бъде категорично свързана с премиерата, а относно оригиналния изпълнителски състав също има неясноти. Въпреки това операта като цяло е приемана за продукт на Монтеверди – не само това, но и за много хора "Коронацията на Попея" е най-великата творба на композитора.

Макар и операта да е базирана на исторически събития и лица, либретистът Джовани Франческо Бузенело признава в предговора на изданието на либретото, че е адаптирал историята по свой вкус. Така например жестокостта на Нерон е омаловажена; изоставената съпруга Октавия е представена като заговорничка; самоубийството на Сенека в действителност не е имало връзка с Попея, макар и в операта да е изобразено по този начин; самата тя е показана като водена от дълбока любов, а не от жажда за власт. Тези исторически неточности в операта "Коронацията на Попея" са използвани, за да обрисуват идиличен сюжет, в който любовта побеждава всички препятствия.

В главните роли в записа от Виенската опера (от 22 май 2021 г.), който ще чуете, влизат Кейт Линдзи (Нерон), Славка Зaмечникова (Попея), Кристина Бок, (Октавия), Шавие Сабата (Отон), Уилард Уайт (Сенека).

Освен "Коронацията на Попея" по време на предаването ще прозвучат и части от Вечернята за Пресвета Богородица. На 21 май 2021 г. по време на Международните Барокови музикални дни в Мелк към "Концентус музикус"- Виена и Пабло Ерас-Касадо се присъединяват тенорът Михаел Шаде и вокалният ансамбъл "Едес", за да изпълнят произведението, известно още като Вечерня от 1610 година. Монтеверди създава композицията върху латински литургични текстове и откъси от Библията, като вечернята включва 13 части, сред които 5 псалма, 4 мотета, вокална соната върху молитвата Sancta Maria, както и два Магнификата. Изпълнение в рамките на църковната година би включвало и антифони върху грегорианския хорал за конкретния ден.

Композицията демонстрира умението на Монтеверди да използва както принципите на новата втора практика, манифестирани например в току-що създадената опера, но и похватите на първата практика, като композиторът построява псалмите и Магнификатите по традиционния метод чрез употреба на кантус фирмус. Фактурата на вечернята на моменти включва до 10 вокални партии, както и корнети, цигулки, виоли да брачо, орган и басо континуо. След написването Монтеверди отива в Рим, за да подари собственоръчно копие на Папата, което все още се намира в библиотеката във Ватикана.

В събота вечер ще можете да чуете частите "Deus in adiutorium", "Dixit Dominus", "Nigra sum", "Laudate pueri, Pulchra es", "Nisi Dominus", "Lauda Jerusalem" и Соната върху молитвата "Sancta Maria".

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забележителен спектакъл на "Така правят всички жени" от Моцарт в Мюнхен

Последната опера-буфа на Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте "Така правят всички жени" доказва своята непреходност. И в момента на написването си и сега тя предизвиква странно чувство в зрителите – все едно, че се виждат директно в насочено срещу тях огледало. Под маската на непознати двама млади мъже ухажват приятелките си..

публикувано на 01.04.23 в 08:35
Сергей Рахманинов

Радиосимфониците честват Сергей Рахманинов

В зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни три творби от Сергей Рахманинов на 31 март от 19 часа . Един от първите опуси – Симфонична поема "Скалата", опус 7, Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър в ла минор, опус 43 (символ на зрелия му период) и Симфонични танци, опус 45 (последния му опус). Специален гост е утвърденият..

публикувано на 31.03.23 в 13:09

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 април 2023 г.

1 април Свири ансамбъл Камерата-Берн с диригент Иля Гринголц. 3.00 часа – Жан-Мари Льоклер (1697-1764), Концерт за цигулка в сол минор, оп. 10 № 6. Солист: Иля Гринголц (цигулка). 3.19 часа – Габриеле Брунер (20 век), Фрагменти (Fragmente). 3.35 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Иля Гринголц (аранжимент), 33 вариации по валс от Диабели, оп. 120...

публикувано на 31.03.23 в 09:04

"Така правят всички жени", опера в две действия от Моцарт

Либрето: Лоренцо да Понте (по действителна случка, разказана на композитора от император Йозеф ІІ) Първо изпълнение : 26 януари 1790 г., Виена Първо изпълнение в България : 26 април 1960 г., Варна Действащи лица: • Фиордилиджи, млада дама от Ферара – сопран • Дорабела, нейна сестра – мецосопран • Гулиелмо, офицер, годеник на Фиордилиджи –..

публикувано на 30.03.23 в 10:20

Рита Брага без граници

Португалската певица и композитор Рита Брага е на турне в България, организирано от "Аларма Пънк Джаз". Вчера тя свири в Пловдив, а преди това подари на слушателите на предаването дълго интервю. Тази вечер неин концерт ще има във Велико Търново , а утре лайвът ѝ от бар "Сингълс" в София ще бъде излъчен на живо в предаването "Аларма"...

публикувано на 28.03.23 в 15:27