Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Ла Вали", опера в четири действия от Алфредо Каталани

Либрето: Луиджи Илика.
Премиера: 20 януари 1892 г. в Миланската Скала

Действащи лица:
• Вали – сопран
• Валтер – сопран
• Афра – мецосопран
• Джузепе Хагенбах – тенор
• Винченцо Гелингер – баритон
• Стромингер – бас
• Вестоносец – бас-баритон

Първо действие
В планинското селце Хохщоф богатият земевладелец Щромингер празнува 70-годишнината си. Младият певец Валтер с весели песни забавлява гостите. Провежда се състезание по стрелба, което печели Винченцо Гелнер, управител на имението. Звукът на алпийския рог оповестява връщането на ловците. С тях е Джузепе Хагенбах известен като най-добрия стрелец в околността. Селяните се втурват да поздравяват новодошлите. Тъй като вече не е център на вниманието Щромингер се нахвърля върху Хагенбах. Разтървава ги Вали – дъщерята на Щроменгер, която е влюбена в Джузепе. Баща ѝ забелязва това и ѝ заповядва до един месец да се омъжи за управителя на имението Гелнер. Вали отказва, а баща ѝ я изгонва от дома си. Вали решава да отиде да живее в планината. Точно тук е и тази прочута ария, която знае всеки "Ebben? Ne andrò lontana" – "Добре, ще отида далеч, там където отеква ехото от благочестивата камбана. Там сред белия сняг, там сред златните облаци, там където надеждата е разкаяние и болка".
Приятелят ѝ от детството Валтер решава да я придружи.

Второ действие
Изминала е една година. Отново е празник в селото, но през това време са настъпили много промени. Починал е Щромингер, а дъщеря му Вали е наследила цялото му богатство. В селото за празника е и ловецът Хагенбах, който не е забравил красивата Вали и мечтае отново да танцува с нея, въпреки, че е сгоден за кръчмарката Афра.
Идва Вали, още по-красива в богатата си премяна. Младежите от селото я заобикалят и искат да бъдат с нея по време на традиционния танц на целувката.
Гелнер също е там и се опитва да ухажва момичето, но тя го пренебрегва. За да си отмъсти той ѝ разкрива, че нейният любим вече е сгоден. Като разбира, че това е Афра Вали грубо отблъсква вежливо предложената от Афра чаша. Това не се харесва на Хагенбах и той се хваща на бас, че ще получи целувка от нея. Танцът на двамата бързо привлича вниманието на всички, а когато Джузепе получава целувката Вали едва тогава разбира, че това е само заради облога. Ядосана тя се обръща към Гелнер и му казва, че ако иска да бъде негова, трябва да убие Хагенбах.

Трето действие
Вали вече у дома си. Ядът е преминал и тя не е сигурна, че иска смъртта на ловеца. Тя решава да говори с Гелнер и да му каже да не закача Хагенбах, но вече е късно. Гелнер е блъснал любимия ѝ в една пропаст. Вали вика за помощ, но и самата тя се спуска да го спаси. Изваждат го в безсъзнание. Разкаяна Вали съобщава на всички, че му връща целувката, а на Афра, че се отказва от всичко – от къщата, нивите и ѝ ги подарява.

Четвърто действие
Вали живее самотно високо в планината. Единствено приятелят от детството Валтер идва да я види и я моли да слезе в селото за коледните празници. Единственото, за което мечтае девойката е смъртта.
В това време се чува гласът на Хагенбах, който след като се е възстановил е тръгнал да я открие, за да ѝ признае любовта си. Двамата отново са заедно. Джузепе повежда своята любима към селото, но в разразилата се буря ги застига лавина. Ужасена Вали вижда как любимият ѝ изчезва и след като не получава отговор на виковете си се хвърля след него в бездната.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25