Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Благоева и Хорът на софийските момчета – една съдба, едно битие

Снимка: НМА

Детското хорово изпълнителско изкуство в България има живи традиции, които се изграждат, утвърждават и развиват във времето вече над едно столетие, а през последните повече от 50 години то е в изключителен подем, при това в най-характерните му измерения: от песните, писани специално за деца, до образците на така наречената "сериозна музика", прозвучали в изпълнение на малките певци. Личността, с която "Студио "Музика" има удоволствието да срещне своите слушатели на 31 май от 19.30 часа, е утвърдила името си в съвременната ни музикална култура като продължител на тези традиции. Това е проф. д-р Адриана Благоева, която повече от три десетилетия отдава своите познания, професионален опит и творчески сили като главен художествен ръководител и диригент на първия в България момчешки хор – този на софийските момчета, основан през 1968 г. от Лиляна Тодорова. Този първи по рода си състав у нас пише златните страници в своята история именно под ръководството на проф. Адриана Благоева и не е пресилено да се каже, че Хорът на софийските момчета е нейна съдба и битие, а харизмата на проф. Благоева като творец е лицето и душата на състава.


Адриана Благоева е родена в София, където завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност хорово дирижиране в класа на проф. Ана Белчева, а професионалният ѝ път започва като диригент на детски, женски и смесени хорове в Самоков и Шумен. От 1988 е хормайстор, а от 1989 г. до момента е главен диригент на Хора на софийските момчета. За онова, което трябва да притежаваш, за да приемеш хоровото изкуство като призвание и мисия. За онова, което това изкуство изгражда у човека, потопил се в дълбините му, Адриана Благоева споделя:

Под ръководството на Адриана Благоева Хорът на софийските момчета печели една Голяма, шест първи и пет втори награди от осем международни хорови конкурса. В България е носител на "Сребърна лира" (1998), и "Златна лира" (2008) на СБМТД; "Кристална лира" (2009 и 2012) в категорията "Хорово изкуство"; "Музикант на годината" за 2002 г. в категория "Активна творческа дейност" в класацията на предаването "Allegro vivace" на БНР. Хорът двукратно е награждаван със "Златно перо" (1998, 2013) за принос в българската култура; Почетен знак на Столичната община по повод 50 години от създаването на състава; орден "Св. Йоан Кукузел" на Св. Синод на Българската православна църква за значим принос в разпространението и популяризирането на църковно-славянската музика (2018); Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения; специални грамоти на Столичната община; Почетен плакет на Българския хоров съюз, на Съюза на българските композитори, на Съюза на народните читалища и др. От 1997 г. към Хора на софийските момчета е създадена и младежка формация, състояща се само от бивши възпитаници на състава. Така днес към Хора на момчетата има три концертни формации: детска, младежка и смесена.


Адриана Благоева е носител на специалната награда за диригентско майсторство от Първия международен хоров конкурс в Болцано, Италия (2000); "Златен век" – звезда на Министерството на културата за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност (2018); "Кристално огърлие" на СБМТД и орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големи заслуги в областта на културата и изкуството (2021). Тя е автор на статии и е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико. Адриана Благоева е изтъкнат преподавател по хорово дирижиране в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", доктор по музикознание и музикално изкуство. Била е ръководител на катедра "Дирижиране" (2012 - 2016), декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет (2016 - 2020), а от 2020 г. е заместник-ректор по научната и художествено-творческата дейност на НМА "Проф. П. Владигеров".


В разговора проф. Адриана Благоева споделя някои от паметните мигове в работата си с Хора на софийските момчета, коментира и репертоара, обхващащ времето от XIV век до днес и перспективите пред състава. В предаването вземат участие и двама от нейните сътрудници: Александър Драговски – един от най-дългогодишните членове на софийските момчета, а понастоящем IT специалист, който работи напълно доброволно за популяризирането дейността на хора и пианистката Зорница Гетова – дългогодишен хормайстор под диригентството на Адриана Благоева.


Снимки: НМА, Александър Драговски, sofiaboyschoir.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10