Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот за сокола

Снимка: Димитър Градинаров

Ловният сокол – птицата, която допреди стотина години е била една от най-често срещаните дневни грабливи птици в българските земи, наред с черната каня и тръстиковия блатар, днес се нуждае от специална защита. През 1962 г. видът вече е посочен като изключително рядък за България и попада под закрилата на закона, а в страната според различните проучвания са останали между 30 и 50 двойки. Докато миналата година сме отчели своеобразен "черен“ рекорд – имаме само една гнездяща двойка на всичките ни 111 хиляди кв. км територия.

Затова НЛРС-СЛРБ, съвместно с Българското дружество за защита на птиците и международни партньори поде инициативата "Живот за сокола" и работи по проекта „Подсигуряване възстановяването на застрашения ловен сокол в България и Южна Румъния“ (Life for Falcons)

За дейностите по опазването на този изчезващ вид  е разговорът ни с Волен Аркумарев и Мария Кубадинска.

Снимки – Димитър Градинаров

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АГРА 2024

АГРА 2024

Между 20 и 24 февруари се проведе 31-вото издание на международното земеделско изложение АГРА, заедно с изложенията Винария и Фуудтех. Думите, определящи форума тази година, са партньорство и сдружение. Модернизирането и дигитализацията на селското стопанство и на производството като цяло, било то на вино или на храна, независимо какво мислим..

публикувано на 07.05.24 в 17:40

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02