Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотожурналистиката, която разказва животи

Новината, тази, която се случва тук и сега, може да бъде разказана по безброй начини. Чрез средствата на журналистиката, която цели да повдигне въпросите зад проблема, да изясни доколкото това е възможно, картината, но така, че човек сам да си създаде представа за действителността в нея. Чрез изкуството, проправило си път до човека с езика на неповторимия театър, който те променя всеки път, на киното, което улавя времето, но и придаване нещо от себе си, на музиката, която те завърта в своя ритъм и те прави част от историята.

С думи, които могат да говорят толкова оглушително, колкото никое друго изразно средство, защото смисълът в тях шепти силно, но и вика нежно. Там обаче, където слухът не стига, движението те хваща и унася, а интерпретацията те подвежда, журналистиката и изкуството могат да заработят заедно, за да видят очите и само те да усетят реалността такава, каквато е – неподправена, понякога болезнена, но винаги достатъчно провокативна. В този сблъсък с реалността най-силно може би говори общият универсален език на фотографията. Но не коя да е, а тази, която цели да представи реалността с усет върху проблема и с уважение към хората, запечатани в кадър.

  

Фотожурналистиката разказва не просто истории, а животи и има тежката задача да гради обществено доверие. Тя предава новината през емоции и е най-силното средство за пробуждане на съпричастност у човека. Докато е на ръба между егото и емпатията, фотожурналистът – човекът на терен, който макар и да работи сам, общува с всички и създава връзка с тях – запечатва истината по възможно най-чистия, точен и естетичен начин. Той се променя непрестанно, но запазва погледа, морала и стила си към човешката история. За всичко това му помага чувствителността, която не спира да подхранва и пази.

В ерата на дигитално, където човек става все по-гладен за визуалното разказване на истории, а фотожурналистиката може да бъде достоверен и надежден източник на информация, какви са похватите за това да разкажеш истински живота на другите и историята, която всички ние пишем, и по какъв начин днес общуваме чрез изображенията, които създаваме?

"Какво се случва“ отправи въпросите си към фотографите, които пресъздадоха 2021-ва в кадри, отличени от конкурса на БГ ПРЕС ФОТО 2021:

- Николай Дойчинов, получил признанието фотограф на годината за фотоисторията му от интензивното отделение на болница "Лозенец“, в което лекари се грижат за пациенти с Covid-19, както и първото място в категория "Фотосерии“ с историята му за края на минния комплекс "Марица-изток“;

- Юлиан Тодоров, най-добрият млад фотожурналист за същата тази година, който бе отличен за серията му със снимки от боксови срещи и единичните му спортни кадри.

Чуйте отговорите им в звуковия файл.

Снимки – БГ ПРЕС ФОТО 2021

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35