Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на действието и бездействието спрямо украинските бежанци

Снимка: Фондация "Три жени"

Само преди ден бе разпространено открито писмо от представителите на фондация "Три жени" до вицепремиера Калина Константинова, в което те определиха видеообръщението ѝ като срам. 

София Коен от фондация "Три жени" коментира за "Нашият ден“: "Всички български граждани вече знаят, че помощта за украинските бежанци не е въпрос на средства, защото те са налични. Те са предоставени от ЕС по специална програма, гласувана за подпомагане на бежанската вълна в цяла Европа, особено тези на първа и втора линия. Парите, които се използват, за да бъде осигурена помощта, са на данъкоплатеца от цяла Европа, а не само наши."

Ето какво се казва в писмото, изпратено до вицепремиера: "Срам – това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците – за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента – от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България“.

"Грешката в програмата е, че не събра необходимата информация. Не бе комуникирано с бежанците и те не бяха информирани адекватно. Това най-вероятно доведе до тази фрустрация в екипа на щаба", допълва София Коен. 

"В момента имаме огромна вълна от молби, които пристигат при нас за елементарни базисни неща, като сапун, мляко за бебета, прах за пране, както и лекарства. Сега бежанците се озоват в ситуация, където нямат и аптека на близо. Може би това беше недомисленият момент в тяхното разселване", казва тя.

Всички трябва да си дадем сметка, че тези хора живеят в условия, които зависят от всички нас и тази програма.

Целия разговор със София Коен можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05