Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стигмата над психичното здраве

Снимка: Pixabay

По данни на СЗО 70% от отклоненията в здравето са психосоматични. Стресът провокира заболявания като хипертония, исхемична болест, язви, астма. Само че у нас като че ли стресът, пристъпите на тревожност, депресията – са състояния, присъщи на другите, "глезотии“, неща, за които не бива да се говори или които "се лекуват“ с алкохол, витамини или разходки сред природата.

Последните две пандемични години като че ли открехнаха възможността да говорим по-открито за проблемите, свързани с психичното здраве, които дълги години са били пренебрегвани или смитани под килима.

А депресивните модели се усвояват и предават от родители на деца не генетично, а поведенчески, т.е. ако родителят си обърне внимание и се погрижи за себе си, може да прекъсне тази верига, смята Силвия Куманова. Тя е част от компания, която изследва отражението на стреса по време на пандемията, част от световно изследване, в което България се е включила с над 750 души, участвали в анкетата.

Компанията работи и върху създаването на Test my srtress – инструмент, който спомага разпознаването на предклинични състояния, свързани със способността за реакция на тялото при стрес. Защото, когато говорим за психично здраве, липсват решения от типа "едно решение за всички". Случаите са различни и по различен начин реагираме на всекидневния стресов товар.

Подобни инструменти дават възможност достиженията на фундаменталната наука за стреса да бъде преведени в практически умения да се справяме с трудностите, да имаме по-добро качество на живот и да не стигаме до крайни състояния на ментално изтощение и прегаряне. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05