Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стигмата над психичното здраве

Снимка: Pixabay

По данни на СЗО 70% от отклоненията в здравето са психосоматични. Стресът провокира заболявания като хипертония, исхемична болест, язви, астма. Само че у нас като че ли стресът, пристъпите на тревожност, депресията – са състояния, присъщи на другите, "глезотии“, неща, за които не бива да се говори или които "се лекуват“ с алкохол, витамини или разходки сред природата.

Последните две пандемични години като че ли открехнаха възможността да говорим по-открито за проблемите, свързани с психичното здраве, които дълги години са били пренебрегвани или смитани под килима.

А депресивните модели се усвояват и предават от родители на деца не генетично, а поведенчески, т.е. ако родителят си обърне внимание и се погрижи за себе си, може да прекъсне тази верига, смята Силвия Куманова. Тя е част от компания, която изследва отражението на стреса по време на пандемията, част от световно изследване, в което България се е включила с над 750 души, участвали в анкетата.

Компанията работи и върху създаването на Test my srtress – инструмент, който спомага разпознаването на предклинични състояния, свързани със способността за реакция на тялото при стрес. Защото, когато говорим за психично здраве, липсват решения от типа "едно решение за всички". Случаите са различни и по различен начин реагираме на всекидневния стресов товар.

Подобни инструменти дават възможност достиженията на фундаменталната наука за стреса да бъде преведени в практически умения да се справяме с трудностите, да имаме по-добро качество на живот и да не стигаме до крайни състояния на ментално изтощение и прегаряне. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чиито мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20