Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва първият по рода си Фестивал на импровизациите

Мартин Христов (вляво) и Кирил Бояджиев
Снимка: Ангелина Грозева

Първият по рода си фестивал на импровизациите у нас събира импро групи от цялата страна в разнообразна програма с множество събития, които ще се проведат в периода от 9-14 юни. Групите са "Хахаха Импро", "Шизи Импро театър", "Битър енд Суит", "Както Ви Харесва", "Клонираните", "ВиЖна". Домакини на първото издание на фестивала са "Топлоцентрала" и бар "Синтезис". За да обсъдят акцентите в програмата, гости на "Артефир" са организаторът Мартин Христов и актьорът Кирил Бояджиев. Откриването на фестивала на импровизационния театър е на 9 юни с "Хаха импро", първата трупа за Импро театър в България, споделя Мартин Христов:

"Хахаха импро" имат зад гърба си вече стотици представления. Тяхното шоу се казва "Само хитове", то е музикално. Публиката избира темата, а те заедно с музиканти на сцената правят импровизирана песен. Заедно с публиката и музикантите се създава импровизирана музикална сцена. Ще има и два самостоятелни уоркшопи за начинаещи в рамките на програмата, за хора, които не са се докосвали до импро театъра. Той има в себе се няколко правила. Едно от тях е "Да, и?", тоест казваш нещо и то става закон."

В събитието "Bitter and sweet" ще участва актьорът Кирил Бояджиев, провокация към зрителите със своето представление ще отправят групата "Bitter and sweet" с помощта на игри, разказва актьорът Кирил Бояджиев:

"Импро театърът е до голяма степен въпрос на рефлекс. На мен много ми се услади, защото това е нещо различно и е наистина провокация за актьорската природа на всеки от професията. Нашата трупа представя основно импро игри, които са много различни, забавни и интересни. Надявам се да има много изненади и забавления за публиката, защото това е чарът на импро театъра. Ще представим книгата на Мартин Каров – "Наръчник на импровизатора". Той работи в НАТФИЗ. Самият той води и лекции на млади колеги, за да имат представа от импро театър."

Освен всички представления в програмата, има и включени уоркшопи с "Хаха импро" и "Шизи импро". Импро фестивал на импровизационния театър и първото му издание в София се проведжда между 9 и 14 юни в "Топлоцентрала" и бар "Синтезис". Програмата можете да намерите онлайн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05