Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва първият по рода си Фестивал на импровизациите

Мартин Христов (вляво) и Кирил Бояджиев
Снимка: Ангелина Грозева

Първият по рода си фестивал на импровизациите у нас събира импро групи от цялата страна в разнообразна програма с множество събития, които ще се проведат в периода от 9-14 юни. Групите са "Хахаха Импро", "Шизи Импро театър", "Битър енд Суит", "Както Ви Харесва", "Клонираните", "ВиЖна". Домакини на първото издание на фестивала са "Топлоцентрала" и бар "Синтезис". За да обсъдят акцентите в програмата, гости на "Артефир" са организаторът Мартин Христов и актьорът Кирил Бояджиев. Откриването на фестивала на импровизационния театър е на 9 юни с "Хаха импро", първата трупа за Импро театър в България, споделя Мартин Христов:

"Хахаха импро" имат зад гърба си вече стотици представления. Тяхното шоу се казва "Само хитове", то е музикално. Публиката избира темата, а те заедно с музиканти на сцената правят импровизирана песен. Заедно с публиката и музикантите се създава импровизирана музикална сцена. Ще има и два самостоятелни уоркшопи за начинаещи в рамките на програмата, за хора, които не са се докосвали до импро театъра. Той има в себе се няколко правила. Едно от тях е "Да, и?", тоест казваш нещо и то става закон."

В събитието "Bitter and sweet" ще участва актьорът Кирил Бояджиев, провокация към зрителите със своето представление ще отправят групата "Bitter and sweet" с помощта на игри, разказва актьорът Кирил Бояджиев:

"Импро театърът е до голяма степен въпрос на рефлекс. На мен много ми се услади, защото това е нещо различно и е наистина провокация за актьорската природа на всеки от професията. Нашата трупа представя основно импро игри, които са много различни, забавни и интересни. Надявам се да има много изненади и забавления за публиката, защото това е чарът на импро театъра. Ще представим книгата на Мартин Каров – "Наръчник на импровизатора". Той работи в НАТФИЗ. Самият той води и лекции на млади колеги, за да имат представа от импро театър."

Освен всички представления в програмата, има и включени уоркшопи с "Хаха импро" и "Шизи импро". Импро фестивал на импровизационния театър и първото му издание в София се проведжда между 9 и 14 юни в "Топлоцентрала" и бар "Синтезис". Програмата можете да намерите онлайн.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

"За символите и знаците" е първата цялостна музейна ретроспекция, която показва изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей "Албертина" от 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Изложбата включва 50 произведения на "гениалното дете" на неоекспресионизма , които предоставят прозрения за уникалния визуален език на Баския, като..

публикувано на 16.08.22 в 15:05
Емил Янев, Богдана Костуркова, Марта Вачкова, Кин Стоянов (от ляво надясно)

Прегръдките на Гришата

В епизод 466 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на артистичната легенда Григор Вачков по повод 90-годишнината от неговото рождение. Когато през 70-те години Гришата се появеше по улиците, около него се образуваше спонтанна манифестация. Едни разпознаваха в него комика от Сатиричния театър, други – творческият съекипник на Йордан Радичков, а..

публикувано на 16.08.22 в 13:36

"Красотите на Дзянси" пристигат от Китай на Моста на влюбените

Провинция Дзянси се намира в югоизточната част на Китай, на южния бряг на средното течение на най-голямата река в Китай – Яндзъ. Обхваща площ от 166 900 кв. км и има население от над 45 милиона души. Състои се от 11 префектури и 100 окръга (градове и други административно-териториални единици). Името си получава по време на управлението на..

публикувано на 16.08.22 в 09:48

"Източноевропеец" във Великобритания – как да се промени стереотипът?

Етикетът "източноевропеец" добива негативно значение във Великобритания с началото на кампанията за Брекзит. Използван от политиците и доразвиван от медиите, той насажда определен стереотип на Острова, без да отчита различната история, религия, поведение и индивидуални качества на хората, дошли от различни части на бившия социалистически лагер...

публикувано на 15.08.22 в 14:45

Вещите разказват за началото на войната в Украйна

Какво са взели от вкъщи 14 украинки, които е трябвало да напуснат домовете си в началото на войната? Какво разказват вещите за нашите ценности, за нашия страх, за нашия живот? Такива въпроси задава документалистката Анна Стоева, която показа изложбата "Парченца от вкъщи" вече на две места в София, а предстоят и още нейни представяния. В отворени..

публикувано на 15.08.22 в 14:13