Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна школа по астрономия за ученици

Не е нужен опит с олимпиади и състезания, важен е интересът към астрономията. Срокът е до 10-и юни

Снимка: Rawpixel

Лятна школа по науките за Космоса и Земята за ученици организира катедра "Астрономия" към Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

Тя е първа по рода си. Досега са правени различни програми за ученици, но за първи път се прави школа по астрономия и астрофизика, която включва още поне две свързани с Земята направления в науката – метеорология и геофизика.

Школата е за ученици, които в момента завършват 9, 10 или 11 клас. Не е нужно кандидатите да са участвали в олимпиади или състезания, важно е да имат интерес към астрономията и/или метеорологията и геофизиката.

Школата ще се проведе в Осоговската планина, на 1680 метра надморска височина, достатъчно далече от светлинното и прахово замърсяване от населени места. Небето над местността е изключително подходящо, тъмно и чисто за провеждане на астрономически наблюдения.

Под ръководството на професионални астрономи учениците ще извършват наблюдения с помощта на над 15 телескопа, като участниците ще бъдат разпределени на малки групи. Предвидени са както наблюдения с професионални астрономически цифрови камери, така и с фотоапарати, а също и визуални наблюдения с телескопи. В дневните часове ще се провеждат наблюдения на слънчевата. Всекидневно ще се извършат професионални метеорологични измервания, както чрез прибори на място, така и чрез пряк достъп до най-нови данни от Националния институт по метеорология и хидрология.

Лекционната програма обхваща: екзопланети – горещата тема в съвременната астрономия, телескопа "Джеймс Уеб", как се прави и представя метеорологична прогноза, как се представят научни резултати.

Школата носи името на проф. Марин Бъчеваров, основоположника на съвременната астрономия и астрофизика в България, инициатор на първата астрономическа обсерватория в България – Астрономическата обсерватория на СУ "Св. Кл. Охридски", намираща се в парк "Борисова градина" в София. С неговото име е свързано и професионалното начало на още две направления в науката в нашата страна – метеорологията и геофизиката.

Повече подробности за условията за кандидатстване и такси можете да научите на сайта на катедра "Астрономия", както и от разговора с доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15
Орхидея Dactylorhiza incarnata или месесточервен дланокоренник (снимка: Стефан Найденов, група

Орхидеите в България: Епизод 2 – Таксономия и изобилие

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidaceae. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 09.07.24 в 16:30

Защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми?

Те са звездите на кучешкия свят – най-любимата и желана порода кучета. Често имат и професия – водачи или актьори. Безспорен факт е, че те са винаги гладни. В рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разказва защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми. Учени от университета в Кеймбриж засичат мутация на специфичен ген у лабрадорите и..

публикувано на 09.07.24 в 13:33

Метаматериалите – наука, неразличима от магията

"Всяка достатъчно напреднала технология, е неразличима от магията", казва фантастът Артър Кларк. Във Физическия факултет на СУ група млади хора правят така, че магията да придобие реални измерения. Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства,..

публикувано на 09.07.24 в 12:21