Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Филмът "Блаженият" вече е в кината

Снимка: СФФ

Българският игрален филм "Блаженият" на режисьора Станимир Трифонов тръгва по кината в цялата страна. Филмът е една история за доброто, за любовта, за изкушенията в живота и за възможните невъзможности. Продукцията е екранизация на повестта на Емил Андреев "Боби Блажения и Другия американец" и е по действителен случай, когато през 1939 г. в България, в хотел "Солун" в град Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. Емил Андреев, който е и съсценарист на филма, споделя, че главният герой – Боби, който е изигран от Александър Тонев, е реално съществуващ човек, когото Емил среща няколко пъти през живота си. Прототипът на сервитьорката Катя, изиграна от покойната Лорина Камбурова, също е реален персонаж. Истинското ѝ име е Пръвка, а тя днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш. "Блаженият" e история за 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето – първата му голяма любов, интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди и революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест – туберкулозата. Филмът е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история, а режисьорът го определя като "психологическа любовна драма":

"Обади ми се продуцентът през есента на 2015 година от "Аполония“ в Созопол, че Емо Андреев е издал нова книга. Прочетох повестта веднага и приех поканата, защото имаше смисъл да се направи този филм. Този образ, в който влиза Лорина Камбурова, е изключително сложен. В изкуството винаги са по-интересни женските образи. Жената е сложно нещо. Върху нея се крепи животът във Вселената. Интересни са преходите, които рефлектират в човешката съдба и съдбата на една неслучила се любов, за съжаление. В съдбата на любовта на двамата герои се оглежда съдбата на България. Боби е дете на една друга епоха – на онази истинска България, която свършва своя живот в края на Втората световна война. Неслучайно по време на бомбардировките той загубва разсъдъка си. Много сложна роля на Александър Тонев, той се справи блестящо. Типажно е много верен подбор за ролята. Буржоазно дете, което се оказва на социалното дъно, но устоява докрай и живее достойно и мисията на живота му е голяма – открива лек за туберкулозата и благодарение на него едно дете проговаря."

Режисьорът Станимир Трифонов вече работи по свой нов проект, който ще заснеме отново в Русе по книгата "Вечерна сватба" на проф. Иван Станков. Любовта е централна тема в книгата, през погледа на едни персонажи в междувоенно време.

Снимка – СФФ

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Източноевропеец" във Великобритания – как да се промени стереотипът?

Етикетът "източноевропеец" добива негативно значение във Великобритания с началото на кампанията за Брекзит. Използван от политиците и доразвиван от медиите, той насажда определен стереотип на Острова, без да отчита различната история, религия, поведение и индивидуални качества на хората, дошли от различни части на бившия социалистически лагер...

публикувано на 15.08.22 в 14:45

Вещите разказват за началото на войната в Украйна

Какво са взели от вкъщи 14 украинки, които е трябвало да напуснат домовете си в началото на войната? Какво разказват вещите за нашите ценности, за нашия страх, за нашия живот? Такива въпроси задава документалистката Анна Стоева, която показа изложбата "Парченца от вкъщи" вече на две места в София, а предстоят и още нейни представяния. В отворени..

публикувано на 15.08.22 в 14:13

Свети Никола от Сатирата

В епизод 465 "Трамвай по желание" прави своя поклон пред паметта на големия български актьор Никола Анастасов по повод 90-годишнината от рождението му. Неразказвани истории, творчески тайни, особености на народното признание и неподправена атмосфера от живота и творчеството на великия комик получава публиката на предаването в този специален..

публикувано на 15.08.22 в 08:50

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40