Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли недостиг на кръв и кръвни продукти у нас?

Снимка: Архив

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Инициативите, свързани с него, целят да повишат информираността на хората за необходимостта от даряване на кръв за спасяване живота на нуждаещите.

В "Нашият ден“ д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология, дава отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с кръводаряването. 

Ето какво коментира експертът: “Кръводаряването не бива да бъде стихиен процес, а да бъде по-планомерно през цялата година. Броят на безвъзмездните и доброволни кръводарители е 24-25%. Обикновено хора, които се отзовават за помощ на свои близки, тъй като ги призоваваме, особено когато са с по-редки кръвни групи. Вероятността близките да са същата кръвна група е най-голяма“.

На 14 юни от 12 ч. на тържествена церемония в аулата на НЦТХ (гр. София, ул. „Братя Миладинови“ № 112) ще бъдат отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас.

Събитието се организира от Националния център по трансфузионна хематология, съвместно с Българския червен кръст. 73 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ за проявената съпричастност, активното участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през първите 4 месеца на годината в сравнение с предходната 2021 г. Техният брой е съответно 55 760 за 2022 г. и 52 351 за 2021 г. За Националния център по трансфузионна хематология увеличението е приблизително 5%. Ако през миналата година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 г. те вече са 12 864.

 За "Нашият ден“ Николай Тодоров, началник отдел в дирекция "Международни операции, програми и проекти” в БЧК, коментира, че:

"Чисто доброволното кръводаряване, което е за непознати хора, е много малък процент“. И допълва, че "мотивацията е, да се направи нещо добро. Но, чисто така да отиде да дари кръв за някой, когото не познава, дори няма представа дали това ще бъде животоспасяващо, за да се  преживее една тежка операция, това е  истинското доброволчество".  

"Трябва да се промени отношението на обществото към кръводаряването. Не е редно да се говори за платени кръводарители. Трябва да се говори за безвъзмездните кръводарители и може би трябва да се наблегне на тези нематериални стимули, по-скоро да се търсят морални", допълни Николай Стоянов.

 Повече можете да чуете в звуковия файл.

От тийнейджърските си години Иво Минчев от Русе се вълнува от темата на кръводаряването. Дарявал е кръв безвъзмездно и многократно. Смята, че има моралното право, като кръводарител и гражданин, да споделя своите тревоги и притеснения от тревожното състояние на системата за пропагандиране и организиране на доброволното кръводаряване у нас. Преди няколко месеца той изпрати отворено писмо, адресирано до властите в Република България, с надежда за подобряване на условията за този хуманен акт. 

Ето и част от предложенията, които Иво Минчев посочва:

"Да се създаде стратегия, която да води към премахването и окончателната забрана на адресираното кръводаряване. То самото създава предпоставки за сделки и съществуването на "кръвната мафия“. На всеки дарител в Център по трансфузионна хематология да му бъде предложено да подпише декларация за съгласие и да бъде търсен в случай на необходимост. Да се създадат кампании с помощта на БЧК/БМЧК, БОДК и други организации".

Повече можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30