Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Задкулисието се олицетворява от конкретни имена

Николай Стайков
Снимка: БГНЕС

Kакво се вижда, ако следим пътя на парите в контекста на сегашната политическа ситуация у нас и защо АКФ (Антикорупционният фонд) изпраща на европейските прокурори скандала с предлагания подкуп на председателя на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните), коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ.

"Парите са първият и най-видим слой на сегашната многопластова ситуация. Категорично в момента има борба между предишното и сегашното статукво и това е в основата на негативните коалиции, които виждахме в началото срещу ГЕРБ, а сега срещу опитите за промяна на статуквото отпреди, което също е негативна коалиция от хора, които отричат да са в коалиция. Обвиненията срещу старото статукво наистина са много, но без да имаме цялата документация за един пътен проект например, няма как да знаем какво точно се е случило със строителството на пътищата. Но има един много важен индикатор, който показва какво е отношението при разпределянето на ресурси от министерствата. Например в Регионалното министерство, Министерство на земеделието, икономиката. Следя много внимателно кой министър влиза в тези министерства и започва да човърка вътре, но истински да "чегърта", както се казва в момента. Министерство на регионалното развитие веднага се набива на очи с тоталното разминаване, от една страна, много пари и това, че там за една корупционна сделка дори не е изкарано нищо. Тоест заявката за критична проверка на предишното управление не е изпълнена. Това е индикатор за корупция. Министерство на икономиката е същото. Какво стана с разкритията на Кирил Петков за заемите на ББР, когато беше служебен министър? В момента нищо не се прави по тях, дори единият заем към пътностроителна фирма е "гръмнал" и не се изплаща."

Сигналът към европрокуратурата за подкупа на Капитан Андреево

"Видяхме с огромно притеснение, че българската прокуратура се задейства чак след 4-5 дни и то с огромно колебание. При положение че има записан разговор за "монетарна корупция" – директен подкуп. А такива записи има много рядко, защото трябват смели или много предпазливи хора, които да запишат такова предложение – кой си иска и кой дава. И какво имаме в момента – един човек, който е направил запис, и един човек, който не може да бъде открит. Да, записаният се появи, има и дума срещу дума, но и един запис. Тоест, трябва прокурорска намеса."

Хора, които наричам "задкулисие"

"Задкулисието се олицетворява от конкретни имена. Това са хора, които не обичат светлината, те не обичат да бъдат осветявани от прожекторите на медиите. Обикновено те оставят да се говори за тях, без да се появяват публично и да искат да опровергават нищо. Или комуникират изключително едностранно с медиите. Например г-н Пеевски, като някой го спомене, той изпраща някакво становище до медиите, но никога не допуска към него да има въпроси или дава изявления само пред приятелки медии. Г-н Орлин Алексиев той си е направил страхотен уебсайт, където е извадил изцяло позитивната версия за себе си – какво обича, какво не обича, какви награди е получавал и т.н., и си казваш – образцов политик. Само че той не може да бъде открит за коментар от медиите. Той не коментира за медиите. Значи има тук нещо, което не е както трябва. Бизнесмени и адвокати, които не се интересуват какъв е техният публичен имидж са изключително съмнителни, защото в нормална икономика имиджът е изключително важен заради репутационния риск с работа с чуждестранни партньори. Видите ли човек, който се крие от медиите – нещо не е както трябва."

Институциите и настоящата ситуация

"Корупцията и закононарушенията могат да процъфтяват само в среда на овладени институции. Дори да има само една добре работеща институция в държавата, тя ще може да попречи на "овладените" и корупционния процес, но у нас няма такава. У нас няма работеща институция върху контрола на парите, върху прането на пари, върху индикаторите за "пране" на пари. Нито прокуратурата, нито другите спомагателни антикорупционни институции като КПКОМПИ, нито ДАНС, където е финансовото разузнаване, нито НАП дори. Ако само една от тези институции работи както трябва, тя ще може да смути блажения корупционен покой на останалите. Но в досегашната коалиция имаше толкова скрито напрежение, че не знам дали е било възможно да се справят с всичко това."

"Възраждане"

"Според мен, по-зависим политик от човека Костадинов от Варна не имало много отдавна в българската политика. Нещата, които той заявява, обслужват изцяло енергийната зависимост на България от Русия. Под формата на неутралитет се иска България да остане извън защитната сила на военния съюз на Западната цивилизация НАТО. Това е човек, който с неутрални доводи всъщност иска да бъде извадена България от европейското си развитие."

Прогноза

"Има вътрешно преразпределение на откровено русофилски соцносталгичен вот. Т.е. "Възраждане" взема от БСП, пенсионираните военни на Стефан Янев ще вземе също от БСП. Т.е. гласовете ще се преливат. Мисля, че имаме основание да се притесняваме, защото рано или късно в "левия" политически спектър ще има заповед за консолидация относно про- или антизападната ориентация на България. Възможно е да се появи у нас проевразийски политически блок, който обединява БСП, "Възраждане" и "Български възход" – това ще е много сериозен политически играч, който е в състояние да бъде първи или втори в бъдещия парламент. Така че прогнозата ми за България е лоша."

Целия анализ на Николай Стайков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БГНЕС, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Възможна ли е конституционна криза?

Правителство? Избори? Възможна ли е конституционна криза? Д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, отговаря на тези и още въпроси въпроси в юридическото предаване на БНР "Законът и Темида". Възможно ли е да не се образува служебно правителство? "Да, съществува хипотетичен риск, обусловен..

публикувано на 29.03.24 в 15:30
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50