Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните измерения на светостта

Минала през множество превратности, Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или няколко от тези Божи угодници.

При все това има много никому непознати, освен на Бога, герои на духа, които безшумно, но последователно са прокарвали пътя на Божията правда. За тези скрити за човешкото око праведници, както и за ония, които са издълбали с живота си трайни следи в историята на човечеството е отредена първата неделя след Петдесетница – на всички светии.


Тази година се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написване на "История славянобългарска" и 60 години от канонизирането му, чиято памет се чества на 19 юни.

В неделята на всички светии заедно с Ваня Станчева, богослов, председател на Комитета за отбелязване на 300 години от рождението на св. Пайсий Хилендарски, ще разговаряме за съвременните измерения на светостта.



Християнска поезия
Стихотворението "Дух, разум, мъдрост, истина отвеждат" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


Преди една година в деня на всички светии гост на "Благовестие" бе приснопаметния ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм "Св. София" и духовен надзорник на софийската света митрополия. Ще ви припомним част от нашия разговор.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35