Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гергана Лаптева и "Тайната от Апамея"

"Тайната от Апамея" се нарича новата книга на Гергана Лаптева. Тя е трета поред и представлява едно епично пътуване през хилядолетната история на Близкия изток, по следите на изчезнала древна мозайка. Историята разкрива на читателя загадки и дълбоко пазени тайни на фона на суровата красота на Югоизточна Турция. Както в предишните ѝ романи, и тук има криминална нишка – става дума за трафик на антични предмети. 

Героите са художествена измислица, но пък всички произведения на изкуството, всички обществени сгради, религиозни храмове, географски местности, археологически обекти са напълно реални. Авторката прави едно много сериозно изследване, опирайки се на исторически и археологически проучвания, както и консултации със специалисти. От романа можете да научите повече и за единственото място в света, където цъфти прекрасната черна роза, изобразена върху корицата на книгата.

Пътешествията из земите на Гьобекли тепе, Халфети, Месопотамия допринасят за достоверния образ на културата, обичаите и историята на местата в романа.

"Всичко е документално подплатено. Близо година проучвах обстойно тези места – не само историческата и културната част в сюжета. Всичко изискваше много четене, много отсяване на информация, консултации със специалисти в съответните области и разбира се, творчески процес. 

Историята ми хрумна по действителен случай. Попаднах на една статия, която разказваше за трафик на антични предмети от Сирия през Турция за Западна Европа. Касаеше се за една изчезнала част от подова мозайка, правена III-IV век в град Апамея, тогава част от римска провинция, в дом на богати хора. Всяка част на мозайката разказва историята на създаването на града Апамея. 

Истинската мозайка е открадната. Интерпол успява да открие части от нея, но най-важната – трета част – продължава да се издирва."

"Тайната от Апамея" ще бъде представена официално пред софийска публика на 23 юни от 18 ч. в Триъгълна кула на Сердика. Вход свободен.

Чуйте повече от звуковия файл.

Гергана Лаптева е родена в София. Завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“.

Гергана Лаптева е член и работи като завеждащ отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида. Участник е в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „екоарт“ проекти. Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ, и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ, участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“. Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика. Автор е на книгите „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, романите „Монетата“ и „Божествен аромат“.

Снимки – изд. Егмонт, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54
(значките нямат нужда от надпис)

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10

Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век

Един нов, по различен поглед към българското изобразително изкуство предлага със своята изключително любопитна изложба Софийската градска художествена галерия.  Изложбата се нарича  “Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век”  и проследява една слабо развита тема в нашето изкуство – пресъздаването на животните като..

публикувано на 07.06.23 в 12:08

Новата детска книга на Петя Кокудева

Писателката и пътешественичка Петя Кокудева представи своята последна детска книга "Изобретенията на мечока Дърабъра", която е част от поредица за начинаещи читатели – Клуб "Търсачи на истории". В нея са съобразени оформлението, шрифтът и хартията според нуждите на неопитния читател, като по необикновен начин серията спомага децата да придобият опит в..

публикувано на 07.06.23 в 11:44