Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмо издание на Скулптурния симпозиум в Мездра

Снимка: Община Мездра

За близо 20-годишното си съществуване Скулптурният симпозиум Мездра се превърна в събитие от съществено значение не само на регионално, но и на национално ниво. Идеята за Скулптурния симпозиум Мездра възниква през 2004 година. По това време основните двигатели на културните събития в Мездра са Валентин Вълчев, директор на дирекция Култура към общината, Любомир Радовенски и Петко Котларски. Като всяко ново начало и това не минава без перипетии и трудности. Първото издание на симпозиума е съфинансирано от швейцарска програма и е подкрепено от кмета на община Мездра г-н Иван Аспарухов, а един от най-големите заводи за добив и обработка на варовик предоставя безвъзмездно каменните блокове, необходими за изработката на скулптурите. 

Първоначалната идея е да се работи на открито – в централната част на града, като по този начин случайните минувачи стават свидетели на раждането на произведенията. Но организаторите се сблъскват с непредвидени трудности, обусловени от технологичните процеси при създаването на скулптурите – вдигане на прах и шум. По време на този първи симпозиум участниците и техните произведения са: „Искър” – Иван Наков, „Магическа колона” – Теодоси Антонов, „La donna è mobile“ – Наско Настев, „Метаморфози” – Венко Тонков, „Майка” – Георги Тишков, „Кълнове” – Милен Василев и „Тотем” – Моника Игаренска.

Следва търсене на подходящо място с идеята симпозиумът да се организира на всеки две години. По време на втория симпозиум, скулпторите работят в близост до автогарата, но и това се оказва неудачно. Следващият опит за намиране на „подслон” е археологическият комплекс „Калето“ и там работата потръгва, но по-късно започва реконструкцията на комплекса и скулпторите отново остават без „ателие”. По това време организаторите успяват да привлекат за съмишленик и друга голяма каменодобивна фирма – на следващото издание на симпозиума творците работят в двора на фирмата, но отново се оказва неудачно „съжителство”. Тогава Андреас Испиридис, изпълнителният директор на фирмата, предоставя за нуждите на симпозиума бетонна площадка, която се намира встрани от основната част на завода, където вече за четвърто поредно издание на симпозиума скулпторите работят спокойно и с осигурени всички необходими им условия.

Селекцията на авторите се осъществява след представяне на предварителен проект-скица и без поставяне на тема, като в годините на съществуването си има и две участия на автори от други държави. Създадените произведения остават собственост на Община Мездра.

В предишните издания на симпозиума времето за реализация, предоставяно на авторите е един месец, а в тазгодишното – 14 дни, като работата започна на 15 юни и се предвижда произведенията да бъдат монтирани на 29-30 юни. Относителността на този времеви интервал се определя и от атмосферните условия, които затрудняват работата на открито.

Скулптурният симпозиум в Мездра е единственият по рода си в България и идеята за създаването на скулптурен парк в градските пространства е едно от най-ценните му постижения. Цялата алея „Александър Стамболийски“ е осеяна с произведения, 5 скулптури са изложени около река Моравешка, като тази година е предвидено две от произведенията да се монтират на входа на града и две – в централната му част.

Интересно и ценно в случая е, че авторите участват съвместно с организаторите и журито в избора на пространството, където се ситуират произведенията им. Това сътрудничество само по себе си гарантира успешната реализация на идеята и естетизацията на публичната среда.

Сред имената на авторите, участвали досега в Скулптурния симпозиум в Мездра, са: Беатрис Карбонел Ферер, Испания, Кирил Матеев, Габриел Ситару, Румъния, Радослав Мъглов, Рафаил Георгиев-Рафо, Радослав Султов, Милен Василев, Красимир Митов, Тошко Иванов, Христо Вълов, Георги Тишков, Наско Настев, Чавдар Велчев, Николай Маринов, Митко Гълъбов, Емил Бачийски, Рашо Митев, Теодоси Антонов и др.

В тазгодишното 8-о издание на симпозиума участват четирима български скулптори от различни поколения. Сред тях са и добре познати на българската публика автори като 78-годишният Теодоси Антонов от Монтана, който участва и в първото издание на симпозиума през 2004 година, както и след това отново през 2012 година. Работата си той вае от бял врачански мрамор и се нарича „Окото“. Трето участие има и Иван Стоянов от Ямбол с пластиката „Прегръдка“. Неговите предишните участия са през 2014-та и 2020-та година.

Интересно и в същото време изключително позитивно е участието на съвсем млади автори, които работят редом до утвърдените. Това са абсолвентите от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ Катерина Чакърова от гр. Лом с проекта „Рамо до рамо“ и Дилян Ангелов от Трявна, чиято творба се нарича „Време“.

Цялата експозиция досега включва 42 творби от 29 български и чуждестранни скулптори, като се очакват и новите 4 произведения.

Амбицията на организаторите е Скулптурен симпозиум Мездра да се превърне в най-големия скулптурен музей на открито не само за България, но и извън нея.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Община Мездра
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05