Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мартина Пенева с отличие за най-добра актриса

Снимка: Ангелина Грозева

Актрисата Мартина Пенева спечели втора награда за "Най-добра актриса" от международния театрален фестивал на монодрамата – "Моноакт" в Косово. Мартина получи своята награда за ролята си на Наталия в спектакъла "Аз победих" от Ярослава Пулинович, с режисьор Ана Батева, по музиката на Стефан Здравески.

В програмата на фестивала бяха включени представления от Хърватска, Италия, САЩ, Косово и България, а журито е в състав Нина Мазур, украинска театрална критичка, селектор и дългогодишен президент на асоциацията на монодрамите към ЮНЕСКО и ИТИ, Соня Р. Йовановска, директор на международен славянски университет в Р. С. Македония и преподавател по психология и Слобо Марунович – актьор в Народния театър в Черна Гора. Председател и организатор на фестивала е актьора Ментор Зимберай от Косово, неведнъж взел участие на театрални фестивали у нас като Варненско лято, международния фестивал "Под звездите" във Варна, и "Солоакт" в Габрово.

Това е първият моноспектакъл на Мартина, но втората ѝ награда за него. Първата награда за "Аз победих" тя спечели на международния фестивал "Арт Трема Фест" в Сърбия тази година през месец март. Мартина Пенева е от трупата на ДКТ "Константин Величков" Пазарджик. Участва в "Чайка", "Дон Кихот" , "Албена", "Ромео и Жулиета" и "Наблюдателите" с Калин Врачански. В "Аз победих" темата за възпитанието на децата е в основата на представлението:

"В сюжета едно момиче се опитва да изпълни желанията на родителите си и всички техни амбиции. В един момент, тя се изолира от обществото, доста ежедневна тема, нямаме в пиесата осъждане на героинята, хората се дистанцират от нея, емпатират ѝ. Това са два отделни моноспектакъла на Ярослава. Първият е за едно момиче, което е израснало в сиропиталище, момиче, което няма нищо, другата втората част, е момиче, което има всичко, но се оказва, че няма нищо. Режисьорката Ана Батева много добре представя тези теми. Интересното е, че и в Сърбия и Косово, хората разбраха посланието на постановката, въпреки че беше на български и ми казаха толкова мили думи, че съм невероятна актриса, че работя с искреност, това за мен беше безценна обратна връзка."

"Аз победих" е втората част на хитовата пиеса "Мечтата на Наташа" от Ярослава Пулинович. Дебютът на театралната сцена е в Театър София е с представлението "Роня, дъщерята на Разбойника". Мартина участва и в едно независимо представление в София "Вуйчо Ваньо". Мартина е дъщеря на музиканта Атанас Пенев – Наско, фронтмен на Б.Т.Р., и казва, че музиката винаги я е вдъхновявала и е израснала с любов към качествената музика.

Повече чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30