Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

Снимка: Архив

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата най-иконични образи на българската история ние продължаваме да тънем все едно в мъгла.

Е, вярно е, първият въпрос благодарение на огненото слово на Иван Вазов дълго време като че ли имаше своя отговор, оказа се обаче, че нещата не са чак толкова поетично ясни: появиха се множество публикации, оспорващи твърдението, че поп Кръстю е предателят; самият той с ревностно пристрастие до края на живота си се противопоставя на набеждаването.


Другият парещ въпрос е смъртта на Христо Ботев във Врачанския Балкан – вражески ли е куршумът, който го пронизва, или е наш, български. В своето забележително есе "Втората част на разговора" Цветан Стоянов слага в устата на Поета думите, че нарочно тръгва към своята Голгота, за да се чудят и маят българите до века дали пък не най-близките му хора не са му теглили куршума?

Камъкът на предполагаемото лобното място на Христо Ботев
А че са тъкмо те се опитва да докаже в своята книга режисьорът и писател Искрен Красимиров "Да убиеш Ботев: мистерии, спомени, лъжи". Заедно с него и с Росен Тахов – автор на друга книга за смъртта на Войводата, "Убийството на Ботев. Чужд или свой е застрелял Поета", и с проф. Пламен Митев – признат експерт по щекотливите въпроси на българското Възраждане и на национално-освободителните ни войни, в "Премълчаната история" поставяме въпроса доколко съмненията в братоубийство са основателни и защо ги смятаме за такива.

Снимки: БГНЕС, Wikipedia
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитринка Йорданова-Командучи разкрива има ли още мафия в Сицилия

Димитринка Йорданова-Командучи от 20 години дели времето си между Сицилия, Рим и София. Тя е психолог, хипнотерапевт, специалист по маркетинг, културен медиатор, автор на книгата "Пътищата на гласа", в която разкрива същината на иновативния метод за общуване ДиЙо. Разговаряхме за различията при изразяването с глас в областите от Италия, в които живее...

публикувано на 12.08.22 в 15:27

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05