Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антони Герасимов

На Изток или на Запад?

Антони Герасимов
Снимка: Facebook/ Антони Герасимов

Една и съща тема ли е войната в Украйна и политическата война в България? В края на един особено важен месец политическият анализатор от фондация "Стража" Антони Герасимов прави своя анализ на събитията.

"При толкова интензивни международни отношения е неизбежно те да влязат мощно във вътрешната политика на една държава като нашата, особено когато тя се намира толкова близо до линията на съприкосновение между вече оформили се два полюса в глобалната система. Тъй като България се намира традиционно в изконната сфера на влияние на Русия още от 18-и век, е неизбежно тази тема да започне малко по малко да доминира вътрешната политика, особено когато става въпрос за ценностни различия и фундаментите на някои партии и тяхната геополитическа ориентация.

За съжаление, това, което наблюдаваме в българския политически живот, е едно многоспектърно поведение. В момента имаме една особена ситуация, в която успоредно съществува тази борба между Изтока и Запада (прозапад и произток). Има вече една подготовка за избори, които трябва да обслужват все пак електорални интереси. Именно поради тази причина става много трудно да се отдели кое поведение спада в категорията борба между Изток и Запад и тези вътрешнопартийни и вътрешнополитически боричкания, присъщи за по-спокойни периоди от историята. 

Заради войната политическата ни система е изключително фрагментирана и турбулентна. Много е трудно да се говори за истинските намерения на партиите за бъдещето на Европа. Например ГЕРБ по време на своя мандат с тяхната активна помощ се построи този Южно-турско-балкански поток, което се оказа всъщност силен инструмент за натиск върху Източна Европа от страна на Русия. И ГЕРБ, които се опитват да се легитимират отново като проевропейски стълб, който ще противостои на БСП. Много е трудно да се определи в каква посока вървят партиите – искрени или не.

Отменянето на ветото над Северна Македония е голям пробив от страна на българската дипломация. Тук имаше доста сложна конфигурация, докато се стигне това решение от страна на ПП, ДП, ГЕРБ и ДПС. Това беше глътка свеж въздух за страната ни."

Чуйте повече от звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45