Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Снимка: Ани Петрова

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало.

В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон, малко след рождения си ден и състоялия се на 29-и юни негов авторски концерт с камерни творби, изпълнявани само по веднъж досега, Румен Бояджиев-син отново е наш специален гост, за да установим с изненада, че от първата ни среща вече са изминали цели четири години, че в този период са се случили много неща и на бял свят са се появили много нови негови произведения.

Румен Бояджиев-син и Аделина Александрова
За тях, за това как и от какво се ражда вдъхновението, за пътя, по който върви неотклонно и за своята гледна точка към света, Румен ще ни разкаже в две поредни съботи – на 2 и 9 юли – от 11 часа в "Предаване без име". Ще звучат най-новите му творби, включително и Увертюрата към детската опера "Ледената кралица", която през месец юли 2021 получи Голямата награда на Международния конкурс за композитори на филмова музика NGC Competition.

Кратък фрагмент от разговора можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

публикувано на 17.03.24 в 16:29
JazzBoree

Новата етно-джаз формация JazzBoree представя първата си песен

На българската музикална сцена се качва нова група, готова да поднесе на слушателите завладяваща смесица от стиловете на българската народна музика и джаза. Савина Стоилова (вокал), Ралица Тонева (саксофон и вокал), Борис Петков (клавишни), Андрей Велков (ударни) – това са талантливите млади изпълнители, обединени под името JazzBoree, което ще..

публикувано на 17.03.24 в 12:05

Жанин Янсен и Камерата Залцбург – очаквано отлична комбинация

Музика от епохата на барока и класицизма звуча на 22 февруари в Двореца на изящните изкуства BOZAR в Брюксел с гостуването на камерния оркестър Камерата Залцбург и холандската цигуларка Жанин Янсен. Изявата бе част от кратко европейско турне на състава, включващо още концерти в Херлен, Фрайбург и Париж. За начало на концерта в Брюксел музикантите..

публикувано на 17.03.24 в 08:40

Легендарен запис на вълшебната приказка "Снежанка" от Римски-Корсаков

Когато прочита пиесата на Александър Островски "Снежанка" през 1874 година, Римски-Корсаков не е особено впечатлен от нея. "Дали не съм прекалено отдаден на идеите на 60-те? Или 70-те изискват оперите да бъдат написани върху сюжети, вдъхновени от живота? Може би съм прекалено привлечен от натурализма на Мусоргски?" – пише композиторът. Тези фактори са..

публикувано на 16.03.24 в 08:05