Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Елизабет, кралицата"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Книгата "Елизабет, кралицата" на Сали Бидъл Смит поставя светлина върху живота на Кралица Елизабет Втора от момента на възкачването ѝ на трона преди почти 70 години до нейният златен юбилей и живот. Въз основа на многобройни интервюта и непубликувани до момента документи Бидъл Смит повдига завесата, за да покаже в детайли публичния и личния живот на една жена с духовна сила, вяра, чар и чувство за дълг, която носи с достойнство короната на една велика страна и продължава да се радва на нестихваща популярност. 

В "Елизабет, кралицата" срещаме младото момиче, което неочаквано става "предполагаема престолонаследница" след абдикацията на чичо си. Проследяваме първите романтични увлечения на 13-годишната Лилибет. Тя се влюбва в млад флотски кадет на име Филип и решава да се омъжи за него, въпреки че родителите ѝ предпочитат значително по-заможни английски аристократи и с това е пример за жена, която се посвещава на истинската любов, въпреки трудното време тогава, разказва издателката на книгата в България – Боряна Джанабетска:

"По един парадоксален начин именно предаването на историята на любовта между Филип и Елизабет е много обективен и същевременно най- малко я е затруднил в стремежа ѝ към обективност, защото тя представя тази любов, каквато е. Елизабет впечатлява с изключително постоянство на чувствата си, тя се запознава с Филип като дете, и оттогава казва – той е, него обичам и никого другиго. При Елизабет тя действително се противопоставя на родителите си и на системата, защото решава да се омъжи за гръцки принц, с титли без покритие. В техния случай любовта им наистина побеждава всичко. Този брак побеждава всичко. Те наистина са до последния миг заедно.“

Кралица Елизабет Втора и принц Филип

Сред най-впечатляващите факти от биографията на кралицата са уменията на тийнейджърката Елизабет, която ремонтира военни камиони по време на Втората световна война и стои заедно с Уинстън Чърчил на балкона на Бъкингамския дворец в Деня на победата. Важен момент от живота на кралицата, разбира се, е и моментът, в който тя неочаквано става "предполагаема престолонаследница" след абдикацията на чичо си. В края на 18-ата глава – "Любов и скръб“ Бидъл Смит пише: "Изведнъж те разбраха кралицата, която си вършеше работата от петдесет години“. Според Бидъл Смит "Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света и предизвикателството пред нея като автор се е "състояло в това да покажа скритата ѝ страна“.

Снимки – ЕПА/БГНЕС, БНР, Еднорог

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18