Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Елизабет, кралицата"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Книгата "Елизабет, кралицата" на Сали Бидъл Смит поставя светлина върху живота на Кралица Елизабет Втора от момента на възкачването ѝ на трона преди почти 70 години до нейният златен юбилей и живот. Въз основа на многобройни интервюта и непубликувани до момента документи Бидъл Смит повдига завесата, за да покаже в детайли публичния и личния живот на една жена с духовна сила, вяра, чар и чувство за дълг, която носи с достойнство короната на една велика страна и продължава да се радва на нестихваща популярност. 

В "Елизабет, кралицата" срещаме младото момиче, което неочаквано става "предполагаема престолонаследница" след абдикацията на чичо си. Проследяваме първите романтични увлечения на 13-годишната Лилибет. Тя се влюбва в млад флотски кадет на име Филип и решава да се омъжи за него, въпреки че родителите ѝ предпочитат значително по-заможни английски аристократи и с това е пример за жена, която се посвещава на истинската любов, въпреки трудното време тогава, разказва издателката на книгата в България – Боряна Джанабетска:

"По един парадоксален начин именно предаването на историята на любовта между Филип и Елизабет е много обективен и същевременно най- малко я е затруднил в стремежа ѝ към обективност, защото тя представя тази любов, каквато е. Елизабет впечатлява с изключително постоянство на чувствата си, тя се запознава с Филип като дете, и оттогава казва – той е, него обичам и никого другиго. При Елизабет тя действително се противопоставя на родителите си и на системата, защото решава да се омъжи за гръцки принц, с титли без покритие. В техния случай любовта им наистина побеждава всичко. Този брак побеждава всичко. Те наистина са до последния миг заедно.“

Кралица Елизабет Втора и принц Филип

Сред най-впечатляващите факти от биографията на кралицата са уменията на тийнейджърката Елизабет, която ремонтира военни камиони по време на Втората световна война и стои заедно с Уинстън Чърчил на балкона на Бъкингамския дворец в Деня на победата. Важен момент от живота на кралицата, разбира се, е и моментът, в който тя неочаквано става "предполагаема престолонаследница" след абдикацията на чичо си. В края на 18-ата глава – "Любов и скръб“ Бидъл Смит пише: "Изведнъж те разбраха кралицата, която си вършеше работата от петдесет години“. Според Бидъл Смит "Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света и предизвикателството пред нея като автор се е "състояло в това да покажа скритата ѝ страна“.

Снимки – ЕПА/БГНЕС, БНР, Еднорог

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30