Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България и светът на този ден:

Световен ден на целувката

Фрагмент от "Целувката" на Климт
Снимка: bg.wikipedia.org

На 6 юли е Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света.

Целувката е много повече от интимен начин на комуникация – коментира в "Нашият ден" психологът Галина Тодорова.

"Целувката е свързана с психо-физиологичното здраве на човека. Чрез нея можем да изразим без думи своите чувства, страсти – тя носи различни послания. Самите устни са отрупани с много нервни окончания и това води до доста сложни химични реакции, свързани с коктейл от хормони като допамин, серотонин, окситоцин.  

Окситоцинът е хормон, свързан с различни психо-физически състояния като привързаност, любов, удовлетвореност и сексуална възбуда. Допаминът при целувка задейства същите центрове в мозъка, както и употребата на наркотици. Ето защо една целувка може да направи човека доста еуфоричен. Серотонинът регулира настроението и емоциите.

Днес живеем в стресови години. Кортизолът се увеличава при стрес, а при целувка кортизолът намалява. Целувката намалява кръвното налягане, влияе добре на белия дроб и сърцето. Тя действа и болкоуспокояващо, защото се отделят едни определени хормони, наречени ендорфини – те са естествените обезболяващи в човешкото тяло и потискат нервните сигнали за болка и спазми. Действат противоалергично – японско проучване показва, че при половин час целуване може да намалеят симптоми, свързани със сърбеж, хрема, алергии и т.н.

За съжаление XXI век е век на отчуждението. То стана много интензивно през последните две години заради пандемията. Спряхме да се докосваме и буквално, и преносно. Ние дори не се здрависваме. Какво остава за прегръдка, за целувка? Превръщаме се в дехуманизирани субекти.

А човешкото същество е устроено така – то е социално, стадно, на него му е необходимо физическо докосване. Защото ако го няма, масово настъпва депресивност, тревожност, самотност. Посланията, които си даваме чрез докосване – чрез тялото, чрез невроните – дават чувството за принадлежност – една от най-важните потребности на човека. Че ти си значим, харесван – има любов, внимание, съчувствие, уважение... И това се изразява през физическия контакт, а не през клавиатурата и емотикона."

Психологът Галина Тодорова отправи своето пожелание: "Не спирайте да се докосвате! Обичайте се! Изразявайте своята любов, загриженост, съчувствие чрез докосване, прегръдка, целувка, за да оцелее човечеството!"

Чуйте повече от звуковия файл.

Прочутата целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер от 1979 г.

Снимки – Pixabay, Уикипедия

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23