Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и светът на този ден:

Световен ден на целувката

Фрагмент от "Целувката" на Климт
Снимка: bg.wikipedia.org

На 6 юли е Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света.

Целувката е много повече от интимен начин на комуникация – коментира в "Нашият ден" психологът Галина Тодорова.

"Целувката е свързана с психо-физиологичното здраве на човека. Чрез нея можем да изразим без думи своите чувства, страсти – тя носи различни послания. Самите устни са отрупани с много нервни окончания и това води до доста сложни химични реакции, свързани с коктейл от хормони като допамин, серотонин, окситоцин.  

Окситоцинът е хормон, свързан с различни психо-физически състояния като привързаност, любов, удовлетвореност и сексуална възбуда. Допаминът при целувка задейства същите центрове в мозъка, както и употребата на наркотици. Ето защо една целувка може да направи човека доста еуфоричен. Серотонинът регулира настроението и емоциите.

Днес живеем в стресови години. Кортизолът се увеличава при стрес, а при целувка кортизолът намалява. Целувката намалява кръвното налягане, влияе добре на белия дроб и сърцето. Тя действа и болкоуспокояващо, защото се отделят едни определени хормони, наречени ендорфини – те са естествените обезболяващи в човешкото тяло и потискат нервните сигнали за болка и спазми. Действат противоалергично – японско проучване показва, че при половин час целуване може да намалеят симптоми, свързани със сърбеж, хрема, алергии и т.н.

За съжаление XXI век е век на отчуждението. То стана много интензивно през последните две години заради пандемията. Спряхме да се докосваме и буквално, и преносно. Ние дори не се здрависваме. Какво остава за прегръдка, за целувка? Превръщаме се в дехуманизирани субекти.

А човешкото същество е устроено така – то е социално, стадно, на него му е необходимо физическо докосване. Защото ако го няма, масово настъпва депресивност, тревожност, самотност. Посланията, които си даваме чрез докосване – чрез тялото, чрез невроните – дават чувството за принадлежност – една от най-важните потребности на човека. Че ти си значим, харесван – има любов, внимание, съчувствие, уважение... И това се изразява през физическия контакт, а не през клавиатурата и емотикона."

Психологът Галина Тодорова отправи своето пожелание: "Не спирайте да се докосвате! Обичайте се! Изразявайте своята любов, загриженост, съчувствие чрез докосване, прегръдка, целувка, за да оцелее човечеството!"

Чуйте повече от звуковия файл.

Прочутата целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер от 1979 г.

Снимки – Pixabay, Уикипедия

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Росен Калпачки

Съвременното лечение на инсулт в България – възможности и проблеми

НЗОК и Лекарският съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински услуги. Промените засягат и съвременното лечение на инсулт у нас. Как се финансира то и с какви предизвикателства се борят специалистите в България – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт, началник на Клиниката..

публикувано на 21.02.24 в 14:27
Галя Койчева

Могат ли хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар?

Възможно ли е хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар? Обществото ни все още изпада в недоумение, що се отнася до трудоспособността на хората в неравностойно положение и техния потенциал за трудова реализация.   Галя Койчева е психолог в Центъра за защитена заетост във Варна , майка е на младеж с увреждания и притежава..

публикувано на 21.02.24 в 13:00
Проф. Тодор Кантарджиев

Порф. Тодор Кантарджиев: Болестта "Х" изисква някои много сериозни и дългогодишни мерки

Болестта "Х" не съществува, но един ден би могла да се появи. Идеята не е да се плашим, а да се подготвим за нея. Това беше една от темите в доста натоварената програма на годишната среща на Световния икономически форум , проведена в средата на месец януари в Давос. СЗО предупреди държавните лидери за рисковете от бъдещи пандемии. В интервю..

публикувано на 21.02.24 в 12:42

Платформата "Лидерландия": Героите на гражданското общество днес

Непознатите лидери в един все по-неуправляем свят. Тях открива платформата "Лидерландия" , създадена от ЛГБТ организацията "Действие", която подкрепи седем инициативи, насочени към толерантността и приемствеността в обществото. "Лидерландски бал" е отминалото заключително събитие на целия проект, което срещна и обедини всички участници в него...

публикувано на 21.02.24 в 12:30

Работа над 50 – къде и как да търсим?

За много хора над 50 години търсенето на работа може да бъде предизвикателство, което е често обтегнато от стереотипи и дискриминация. В "Нашият ден" разговаряме с Радослава Димитрова, специалист по управление на човешките ресурси и основател на НПО "Работа за нашите родители", която споделя своите наблюдения и мотивация за създаването на..

обновено на 21.02.24 в 12:11