Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо културата винаги го “отнася“?

диригентът Валерий Гергиев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доколко изкуството трябва да бъде зависимо от политическите виждания на управляващите? Как си взаимодействат културата и диктатура?

“Културата винаги по някакъв начин го е отнасяла заради факта, че в момента някой е на власт. Още от времето на социализма, знаете какво количество пропагандни филми имаше“, казва в “Нашият ден“ Венцислав Мицов, популярен музикант и човек, изявен доскоро по политическа линия.

“За съжаление и в момента изявени творци отново са визитка на определени режими. Ако вземем за пример тоталната забрана на диригента Гергиев. Някои хора залагат твърде големи надежди на това, че хора, които са талантливи, заедно с това трябва да са и много умни. За съжаление това невинаги е така и сега го видяхме през редица не особено адекватни позиции, свързани с войната“, посочва още той.

Според него “изкуството все по-често се превръща не в острие и нож на това какво трябва да е справедливото обществено мнение, а се възприема като някакъв чист ентъртеймънт, който не трябва да заема никаква страна.“

Част от компакт диска „Веризъм“ на Анна Нетребко

Руска култура и режим на Путин

“Това, което се случи като отказ на руски музиканти да изнасят концерти, е свързано изцяло с хора, които са видни активисти на “Единна Русия“ на Путин. От друга страна, има случаи, които се използват много умело от пропагандата – падат спектакли по музика на Чайковски, но се оказва, че падат, защото балетистите са украинци, те просто отказват да играят всичко, свързано с Русия. Но това не е глобална Западна политика спрямо руската култура в момента“, посочва още той. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Псевдоним Вирус и историята на проф. Радка Аргирова

"Псевдоним Вирус с окраска диверсия" – книгата на журналистката и поетеса Юлия Пискулийска връща в 1985 година, когато професор Радка Аргирова, тогава млада стипендиантка на "Хумболт" донася в България в дамската си чанта клетки, заразени със страшен вирус, наречен "Чумата на ХХ век". "В тази книга сме обхванали десетки години, така че се получи както..

публикувано на 17.08.22 в 16:50

Нестандартни професии и семеен живот – възможно ли е това?

Това е историята на Елица Ненкова и Тодор Тодоров. Тя работи в системата на сигурността, а той е криминален психолог.  Как делят личното пространство със сложните си професии, къде ги срещна животът и защо решават да дарят парите от телевизионно състезание за деца, лишени от родителски грижи?  Какво представлява професията "криминален психолог" и как..

публикувано на 17.08.22 в 15:37
д-р Фани Цуракова

Д-р Фани Цуракова: Пристрастяването и как да се справим с него

Пристрастяването e непреодолимо желание към наркотик, тютюн или медикамент или дейностна (преяждане, пластични операции, хазарт или прекаляване със спорт) в резултат на физическа или емоционална зависимост.  При различните пристрастености нивата на допамин варират и други невромедиатори на удоволствието в организма, и се подобрява настроението. С..

публикувано на 15.08.22 в 14:15

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18