Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как възпитаваме патриотизма у българските деца?

архив Сдружение "Младежки гвардейски отряди”
Снимка: Сдружение "Младежки гвардейски отряди”

Сдружение "Младежки гвардейски отряди” е създадено през 2018 година от д-р Денислава Ангелова, Николай Антонов и Александра Римпопова. Целта на Сдружението е да възроди патриотичното чувство в подрастващото поколение, както и да се възпитават децата в дух на обич към българската история и традиции. Докосването до гвардейската униформа, която е реликва в нашата история и настояще, стимулира децата да я носят, почитат, но и да се учат от нея.

В "Нашият ден" д-р Денислава Ангелова, председател на Сдружение "Младежки гвардейски отряди”, припомня, че преди много в Кърджали се създава първият ученически  отряд. "Преди десетина година ме поканиха да се включа на тяхно мероприятие, бях впечатлена от духа, който тези млади гвардейци, тези ученици носеха в себе си. Няма нищо по-хубаво да усещаш България във всяко едно дете, младеж или възрастен. Понякога възрастните забравят онова чувство, което кара кожата ти да настръхне, когато чуеш химна, когато видиш гвардеец, когато се докоснеш до нещо истинско българско. Това е поводът в Плевен да създадем втори ученически отряд  и в следствие на него цялото сдружение."

Към момента има 12 гвардейски ученически отряда, три оркестъра и до края на 2022 г. ще бъдат създадени още четири отряда, включително и студентски отряд. 

"Децата са преуморени от това да бъдат глобални. Те просто имат нужда да почувстват историята такава, каквато е. Да се докоснат до българския гвардеец", твърди Ангелова.

За началото на август месец е планиран и първият лагер за деца гвардейци.

Цeлия разговор с д-р Денислава Ангелова можете да чуете в звуковия файл.
Снимка - архив Сдружение "Младежки гвардейски отряди” 



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22