Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Кисимов или сладкодумният разказвач на приказки

Снимка: БНР

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. 

На 13 юли преди 18 години Бате Асен си тръгва от този свят. Но, сякаш песента за "хвърчащите  хора“ от филма "Адиос мучачос" по текст на Валери Петров, музика – Георги Генков, остава като някакво завещание именно през неговото изпълнение.

Любопитното е, че Бате Асен е много свързан с БНР. Той прекрачва прага на "Голямата къща“ – още 12-годишен участва, а от 1965 г. е водещ на предаването "Час на слушателя" по БНР, което със своите четири десетилетия в ефира претендираше да е едно от най-дълголетните в Европа. В много свои интервюта изтъква, че работата в радиото му носи популярност като актьор, както и радост от общуването с толкова много талантливи хора. Той многократно се връща към годините, прекарани тогава във  ВИТИЗ (днес НАТФИЗ). Често припомня думите на своя учител проф. Георги Стаматов, един от най-големите български артисти, който е казвал: “Разбираш що за актьор си след 15 години“. 

Мнозина помнят топлия глас от незабравимите песни като "Къде остава детството" от филма "Войната на таралежите", "Всичко тече" от сериала "Васко да Гама от село Рупча" и "Летящите хора" от филма "Адиос мучачос" по текст на Валери Петров. Участвал е в над 100 театрални постановки, има близо 30 филмови роли, сред които в "Бронзовата лисица", "От нищо нещо", "Рицарят на бялата дама". 

В свое интервю от 18 март 2003 г. актьорът споделя: "Има една формула на успеха на Айнщайн. У – успехът е равен на Т+Т+М. Т – труд, плюс Т – талант, плюс М – мълчание. При Немирович-Данченко е почти същото, но вместо загадъчното М – мълчанието при Айнщайн, той поставя буквичката С – случай. Значи труд + талант + случай. В изкуството наистина е така. Ако се трудиш и на второ място си талантлив, то при С – случай и при шанс, успехът – У ще те посети неминуемо".

Чуйте коментар и запис на Асен Кисимов от Златния фонд на БНР. 

Снимки – БНР
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд карамела на залеза" – психологически роман

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" на авторката Цветелина Жулева разказва сюжета с много експлозивна емоция, но и зряла осъзнатост, мъдрост, платена с наивност и обич, заплатена с болка, калейдоскоп от човешки сривове и възкръсвания в колелото на историята. Има и памет, спомен, разбиране за силата на човешкото начало, онази непримиримост..

публикувано на 26.09.22 в 16:40

Изложбата "Арт Перник" с кауза

Изложбата "Арт Перник" събира значими художници от страната, пернишки творци и деца. Експозицията ще бъде открита на 27 септември в 18 часа в двора на Минния музей в Перник . Там, където Галерията, превърната в музей на минното дело, организаторите решават да срещнат историята, изкуството и кауза, която е свързана с построяване на паметник на..

публикувано на 26.09.22 в 14:58

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24