Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Кисимов или сладкодумният разказвач на приказки

Снимка: БНР

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. 

На 13 юли преди 18 години Бате Асен си тръгва от този свят. Но, сякаш песента за "хвърчащите  хора“ от филма "Адиос мучачос" по текст на Валери Петров, музика – Георги Генков, остава като някакво завещание именно през неговото изпълнение.

Любопитното е, че Бате Асен е много свързан с БНР. Той прекрачва прага на "Голямата къща“ – още 12-годишен участва, а от 1965 г. е водещ на предаването "Час на слушателя" по БНР, което със своите четири десетилетия в ефира претендираше да е едно от най-дълголетните в Европа. В много свои интервюта изтъква, че работата в радиото му носи популярност като актьор, както и радост от общуването с толкова много талантливи хора. Той многократно се връща към годините, прекарани тогава във  ВИТИЗ (днес НАТФИЗ). Често припомня думите на своя учител проф. Георги Стаматов, един от най-големите български артисти, който е казвал: “Разбираш що за актьор си след 15 години“. 

Мнозина помнят топлия глас от незабравимите песни като "Къде остава детството" от филма "Войната на таралежите", "Всичко тече" от сериала "Васко да Гама от село Рупча" и "Летящите хора" от филма "Адиос мучачос" по текст на Валери Петров. Участвал е в над 100 театрални постановки, има близо 30 филмови роли, сред които в "Бронзовата лисица", "От нищо нещо", "Рицарят на бялата дама". 

В свое интервю от 18 март 2003 г. актьорът споделя: "Има една формула на успеха на Айнщайн. У – успехът е равен на Т+Т+М. Т – труд, плюс Т – талант, плюс М – мълчание. При Немирович-Данченко е почти същото, но вместо загадъчното М – мълчанието при Айнщайн, той поставя буквичката С – случай. Значи труд + талант + случай. В изкуството наистина е така. Ако се трудиш и на второ място си талантлив, то при С – случай и при шанс, успехът – У ще те посети неминуемо".

Чуйте коментар и запис на Асен Кисимов от Златния фонд на БНР. 

Снимки – БНР
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10

Приказен трамвай пътува из улиците на София

Пътешествие из улиците на София с трамвай, нарисуван от учениците на 51-во средно училище "Елисавета Багряна". Той е част от съвместния проект "Разкажи ми приказка" на Центъра за градска мобилност и училището. Трамваят ще се движи по линия 10 през следващите три месеца, като организаторите се надяват да внесат повече пъстрота в столицата...

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Рок фестивалът в долината на виното за четвърти път

Рок фестивалът в долината на виното ( Midalidare Rock In The Wine Valley) се готви за своето четвърто издание. Последното издание миналата година в село Могилово срещна феновете с групите   "Скорпиънс", "Епика", "Юръп", "Хелоуин", "Лакуна Койл", "Блек Гардиън" и много други. Организаторът на музикалния форум Алекси Калев коментира: "На..

публикувано на 03.07.24 в 08:10
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15